Invalidi rada: Rješenje do srijede ili krećemo ka Podgorici

Predstavnici Vlade su dolazili u Bijelo Polje, ali da ih nijesu pozvali na razgovore iako je bilo obećano
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 11:36h

Bjelopoljski invalidi rada čekaće do srijede da im nadležni počnu rješavati zahtjeve, a u suprotnom će 23. aprila krenuti u protestni marš do Podgorice.Predstavnik invalida rada, Lazar Knežević kazao je agenciji Mina-business da nema nikakvih pomaka u vezi rješavanja njihovih zahtjeva, iako su ranije dobili obećanje iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.„Čekamo do srijede i ako ne počnu da rješavaju naše zahtjeve, 23. aprila krećemo u taj pohod do Podgorice, kao što smo i najavljivali“, rekao je Knežević.Prema njegovim riječima, ljudi se već upisuju za polazak i već ih ima oko 100 koji su spremni za marš Bijelo Polje - Podgorica.„Invalidi iz Pljevalja, Kolašina, Nikšića, Plužina, Cetinja, Mojkovaca, Podgorice i drugih crnogorskih opština dali su nam podršku i čekaju naš poziv da krenu sa nama na protest u Podgoricu. Biće i grupa građana koji će nam se takođe pridružiti“, najavio je Knežević.

Predstavnici Vlade su dolazili u Bijelo Polje, ali da ih nijesu pozvali na razgovore iako je bilo obećano

Obnovili zahtjeveInvalidi rada, kako je rekao, obnovili su sve ranije zahtjeve ali prvi i osnovni je da im se poboljšaju uslovi za odlazak u penziju.„Najvažniji zahtjev je o uslovima penzionisanja, odnosno da muškarci sa 55, a žene sa 50 godina života i najmanje15 godina radnog staža idu u penziju, s tim da polazna osnova ne smije biti manja od prosječne penzije u Crnoj Gori“, objasnio je Knežević i dodao da od tog zahtjeva neće odustati.

Invalidi rada traže povoljnije uslove za odlazak u penziju, isplatu 24 prosječne zarade radnicima koji su stečajem ili kao tehnološki višak ostali bez posla, povezivanje radnog staža, subvencije za struju, kao i rješenje stambenog pitanja.Oni traže da se svi iz te kategorije koji su evidentirani kod Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) izjednače i svedu na jednu grupu, odnosno da se odvoje od zdravih osoba koje su na toj evidenciji.

Protest dvaput nedjeljo po dva sataInvalidi rada u Bijelom Polju od 20. marta svakog ponedjeljka i četvrtka po dva sata protestuju u svojim prostorijama. Njihovi predstavnici su tog dana razgovarali sa ministrom rada i socijalnog staranja, Suadom Numanovićem, kada je dogovoreno da Radna grupa za pripremu izmjena Zakona o zapošljavanju, intenzivira rad, kako bi se tim dopunama olakšala pozicija bar onim invalidima rada koji ne primaju nikakvu naknadu i onima koji primaju 33 EUR. Iz Ministarstva rada su nakon sastanka saopštili da će invalidima, koji primaju privremenu naknadu od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i čiji se staž osiguranja računa do kraja 2014. godine, to pravo biti obezbijeđeno i nakon isteka utvrđenog perioda.

Invalidi rada u Bijelom Polju od 20. marta svakog ponedjeljka i četvrtka po dva sata protestuju u svojim prostorijama

Galerija

Bonus video: