Šteka u Tuzima pet eura jeftinija nego na trafici

Uvoznici tvrde da nelegalnu prodaju cigareta u dijelu Podgorice i na sjeveru niko ne kontroliše
359 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 08:28h

Zvanična prodaja cigareta na trafikama i drugim maloprodajnim mjestima u prva tri mjeseca ove godine, prema podacima distributera, veoma je opala. Nelegalna prodaja cigareta izgleda ponovo cvjeta, a pojedine inspekcijske službe zadužene za suzbijanje sivog tržišta izgubile su, u međuvremenu, dio javnih ovlašćenja, dok su druge tek krenule u akciju.

Legalni uvoznici i distributeri cigareta već neko vrijeme na sastancima sa Agencijom za duvan konstatno ukazuju na problem šverca, tržišna, sanitarna i komunalna inspekcija dobile su potrebne instrukcije za akciju, ali još nema konkretnih rezultata o plijenidbi nelegalnih cigareta.

Nekome u ovoj državi to moguće opet i odgovara i u mnogome podsjeća na “crne” '90. prošlog vijeka kada je družina sa košarke bivšeg premijera Mila Đukanovića i njegov bliski prijatelj - bivši krojač iz Uba, “tranzitom cigareta” spasavala narod od gladi i “nepravedno uvedenih sankcija” i uzgred punila svoje džepove.

Šteka brenda “karelia” na Tuškoj pijaci, na primjer, može se kupiti za 12 eura, dok u legalnoj prodaji, na trafici, košta 17 eura. Pet eura po šteki ili nešto manje sasvim je pristojna razlika za kupca da ne ide na trafiku ali i motiv za novi talas organizovanog šverca cigareta kašetima ili kamionima ovog, ali drugih uvoznik brendova.

Tržište na sjeveru niko ne kontroliše

"Sjever Crne Gore niko ne kontroliše kao što je to slučaj u Podgorici. Tamo je situacija još mnogo gora, ali se tome toliko ne pridaje na značaju imajući u vidu sve probleme ovog dijela države. Švercovane cigarete se prodaju i u trafikama", otkrio je “Vijestima” juče jedan od najvećih uvoznika cigareta u Crnoj Gori koji je za sada institirao na anonimnosti.

Ovaj uvoznik kao glavnog partnera za razgovor na ovu temu i rješavanje gorućeg problema šverca ističe Vladu, iako je svjestan da su dosadašnji vapaji njega i njegovih kolaga uglavnom bili uzaludni.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: