Cijena zlata će rasti na preko 2.000 dolara za uncu

Kako se kriza u eurozoni ponovno rasplamsava u Španiji, prognozira se da će zlato dostići cijenu od 2.000 dolara za uncu ove godine
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 19:50h

Novi rast cijene zlata je prognoza vodeće konsultantska firme iz Velike Britanije "Thomson Reuters GFMS"-a. Rastu strahovi da bi po veličini četvrta ekonomija eurozone moglo da pokrene novu lavinu ulaganja u 'sigurno utočište' - plemenite metale, stoji u godišnjem izvještaju "Thomson Reuters GFMS"-a, a prenosi "The Telegraph".

Filip Klapvijk, globalni šef analitike metala u spomenutoj konsultantskoj firmi je rekao da se još prošlog septembra moglo vidjeti kako raste cijena zlata; 5. septembra dostigla je svoj rekord od 1.900,23 dolara za uncu.

'Očigledno je da cijena sada raste prema cifri 2.000 dolara. Taj će rekord dostići krajem godine, ali je ipak vjerovatnije da će se to dogoditi u prvoj polovini iduće godine', dodao je Klapvijk.

Potražnja za zlatom uvijek raste čim se pogorša ekonomska situacija u Evropi.

U kraćem roku GFMS misli kako bi rješenje krize u eurozoni moglo uticati na cijenu zlata u SAD-u koja bi možda čak mogla pasti ispod 1.550 dolara u narednih nekoliko mjeseci. No vjerovatnije je da će strah od krize u eurozoni rasti što će uticati na cijenu zlata.

U međuvremenu će postati jasno da će oporavak SAD-a koji je na klimavim nogama prisiliti Federalne rezerve na dodatnu novčanu stimulaciju, dok će rastuće sile kao što su Kina, Indija i Brazil morati da olabave svoju monetarnu politiku, smatra GFMS.

Sljedeća godina mogla bi da bude ključna za tržište zlata, dodao je Klapvijk, sve zavisi od toga hoće li se riješiti stanje u Europi i ostvariti izgledi za normalizaciju monetarne politike.

U Izvještaju je utvrđeno da su ukupna ulaganja u zlato zapravo pala prošle godine, ako se gleda u tonaži. Međutim, u vrijednosnom smislu, neto ulaganja u zlato u svijetu porasla su za 15 posto, na rekordni nivo od preko 80 milijardi dolara.

Međutim, u smislu volumena, ulaganje u zlato je zapravo palo za 10 posto, na 1.605 tona.

Posljednja cijena zlata (srijeda, 11.04) je iznosila 1.660 dolara za uncu u Londonu.

Bonus video: