Vlada kreće u borbu protiv sive ekonomije

Katnić je rekao da je formiran Koordinacioni tim koji će raditi na primjeni najnovijih mjera
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 15:04h

Kontrola akciznih proizvoda, evidencija prometa u maloprodaji, izdavanje fiskalnih računa, tržište rada u dijelu neregistrovanih pravnih lica koja obavljaju djelatnosti glavni su oblasti koje su prepoznate po prisustvu sive ekonomije i mogućnostima za dodatno punjenje budžeta, a u kojima će se tokom 2012. godine pojačati kontrole.

To je saopštio ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade koja je usvojila informacija o mjerama suzbijanja sive ekonomije za 2012. godinu

Katnić je rekao da je formiran Koordinacioni tim koji će raditi na primjeni najnovijih mjera, a koje čini Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Uprava carina, Uprava policije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Uprava za inspekcijski nadzor.

"Pooštrene kontrole uključivaće primjenu progresivnih novčanih kazni, zatvaranje objekata i zabranu djelatnosti. Cilj je da se kreiraju bolji uslovi poslovanja, poveća poreska disciplina i budžetski prihodi", rekao je Katnić.

Izmjena zakona

Kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije u segmentu akciznih proizvoda namjera je da se izmijeni Zakon o akcizama u dijelu koji se odnosi na akcize za lož ulje i plin, zatim da se uvede GPRS sistem koji će omogućiti efikasniju kontrolu mineralnih ulja kroz daljinsko praćenje nivoa goriva u rezervoarima, povezivanje sa crpnim mjestima i registar kasom i onemogući I točenje goriva bez izdavanja fiskalnih računa.

"Uspostavljanje mehanizma za kontrolu kvaliteta goriva u poreske i stavljanje u funkciju carinske laboratorije biće zadatak Uprave Carina, a namjeravamo da definišemo određene carinske prelaze gdje se mogu uvoziti i izvoziti akcizni proizvodi.

Pojačaće se kontrola akciznih obveznika i carinskih službenika na graničnim prelazima i primijeniti oštra kaznena politika, intenziviraće se započeto instaliranje videonadzora na carinskim terminalima i graničnim prelazima", rekao je Katnić.

U cilju efikasnije kontrole prodaje akciznih proizvoda uvešće se akcijske markice sa hologramom što bi trebalo da spriječi mogućnost njihovog kopiranja, oduzimaće se dozvole za rad špediterskim kućama koje posluju suprotno pravilima struke, Uprava carina i Poreska uprava treba da identifikuju rizične akcizne obveznike ...

Suzbijanje sive ekonomije u evidenciji prometa u maloprodaji podrazumijeva, između ostalog, izmjene zakona o PDV -u kako bi definisala jasnija rešenje registracije i obuhvata poreskih obveznika i proširila poreska osnovica, uveće se daljinsko očitavanje i praćene prometa u Poreskoj upravi, zatvaraće se objekti koji ne izdaju fiskalne račune.

Kada je u pitanju tržište rada zaključeno je da zapošljavanje nerezidenata nije u skladu sa propisima pa će se izmijeniti zakonodavna regulativa kak obi se omogućilo da se nerezidenti paralelno registruju u Poreskoj upravi i u drugim institucijama kako bi odmah imali status poreskog obveznika, neregistrovana pravna i fizickih lica ntenzivnije će se kontrolisati kako bi se registrovali kako poreski obveznici.

"Donijećemo akcioni plan kojim će se definisati nadležnosti i vremenski okvir za primjenu mjera, a Koordinacioni tim će jednom mjesečno pratiti njihovu realizaciju. Siva ekonomija je prepoznata kao problem i moramo uložiti napore da je suzbijemo na najmanju moguću mjeru, kako bi stvorili bolje uslove za poslovanje i podstakli konkurentnost preduzeća" rekao je Katnić.

Galerija

Bonus video: