"Dakićevci" od državnog vrha traže da im se riješe problemi

Radnici ispred zgrade Predsjedništva tražili da im predsjednik, Filip Vujanović pomogne i vrati im dostojanstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 13:03h

Bivši radnici i povjerioci fabrike "Radoje Dakić" na današnjem protestu tražili su od predsjednika države, Vlade i Skupštine da im pomognu u rješavanju njihovih problema.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević kazao je da su se radnici tog podgoričkog preduzeća, nakon protesta ispred zgrade Vlade uputili i prema Predsjedništvu, Skupštini Crne Gore kao i ispred Skupštine Opštine Glavnog grada.

"Danas smo se 170 put okupili ispred zgrade Vlade i tražimo da se naši zahtjevi konačno ispune, da država preuzme odgovornost i da ne budemo na dnu liste prioriteta i diskriminisani", rekao je Vukčević.

Radnici, kako je kaza nijesu bacali stare novčanike ispred zgrade Vlade, kao što su najavljivali.

"Došli smo sa transparentom Novčanik, što simbolizuje budžet, a nijesmo bacali stare novčanike jer smo optimisti i kupujemo ih sa posljednjim parama u nadi da će biti napunjeni", naveo je Vukčević.

On je dodao da su radnici otišli i ispred zgrade Predsjedništva gdje su tražili da im predsjednik, Filip Vujanović pomogne i vrati im dostojanstvo.

Bivši radnici i povjerioci više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura

Prema njegovim riječima, radnici su ispred Skupštine Crne Gore tražili od njenog predsjednika Ranka Krivokapića da predloži da se, kada se bude raspravljalo o rebalansu budžeta koji je najavila Vlada, i potraživanja radnika te podgoričke fabrike uvrste u raspravu.

"Pozvaćemo sve bivše radnike i povjerioce da toga dana, kada se bude raspravljalo o rebalansu, dođu ispred Skupštine da čekaju odluku", poručio je Vukčević.

Mugoši ponijeli kompas jer se "izgubio"

Radnici fabrike "Radoje Dakić" obišli su zgradu Skupštine Opštine Podgorica sa transparentom Kompas jer ga je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, prema riječima Vukčevića, u posljednje vrijeme izgubio.

"Pitali smo Mugošu šta je sa obećanjima i kada će biti urađen Detaljni urbanistički plan za zemljište Radoja Dakić", rekao je Vukčević i dodao da će radnici tražiti da se ispita kako je obavljena privatizacije jednog dijela imovine fabrike u kojima je glavni akter bio Mugoša.

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i "Čelebić" su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Galerija

Bonus video: