Kocka u rukama Mićunovića i Grbovića

I Grbović, a posebno Mićunović je u veoma bliskim odnosima sa liderom DPS-a i dugogodišnjim premijerom Milom Đukanovićem
594 pregleda 0 komentar(a)
lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2012. 09:31h

Kompanije koje pokrivaju najveći dio tržišta igara na sreću u Crnoj Gori, Lutrija i Džek pot, iza kojih stoje Branislav-Brano Mićunović i Sava-Džigi Grbović, godinama pokušavaju da dovedu strateške investitore za partnere ili kupce, kako bi unovčili kontrolu nad ovim unosnim poslom, ali im to nikako ne ide od ruke.

Pompezne najave o stvaranju “evropskog Las Vegasa” u Crnoj Gori, odnosno dolasku američkog Plejboja, ruske Korston grupe i kanadske Amaje, sa kojima je, kako su tvrdili iz Lutrije i Džek pota, bio postignut dogovor ili potpisan sporazum, ostale su prazna priča.

Kako je to Crna Gora prodala Lutriju

Crna Gora je jedna od rijetkih u svijetu koja je omogućila monopol privatnoj firmi, Lutriji. U ovoj oblasti, i ukoliko ima monopola, onda se radi o monopolu države i prihodi idu u budžet.

I Grbović, a posebno Mićunović je u veoma bliskim odnosima sa liderom DPS-a i dugogodišnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Klik na grafik!

Lutrija je privatizovana 2005. i to na čudan način, iznošenjem državnog paketa od 51 odsto akcija na berzi, koje je firma Korner, vlasnik lanca kladionica, kupila za smiješnih 770.000 eura. Čak je taj iznos plaćen obveznicama stare devizne štednje, što je država omogućila, pa je stvarni plaćeni iznos manji od 770.000.

Nešto kasnije Lutrija i Korner su se spojili, pa su vlasnici Kornera postali vlasnici Lutrije, a većinski je to bio Sava Grbović kao i danas.

Činjenica je da je Lutrija bila u gubicima i dugovima prije privatizacije, kao posljedica lošeg upravljanja, ali to svakako nije bio argument da se proda privatniku, bez tendera i poziva međunarodnim priređivačima igara na sreću, i to za nešto više od pola miliona eura.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: