Prekinuta trgovina akcijama pivare Trebjesa

Prilikom donošenja Odluke imala se u vidu i činjenicu da je Trebjesa, jedno od najvećih akcionarskih društava u Crnoj Gori sa najvećim brojem akcionara
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 08:12h

Odbor direktora Montenegroberze donio je u utorak Odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama nikšićke pivare Trebjesa, najduže do 10 radnih dana.

Odluka se primjenjuje od danas a donijeta je nakon zahtjeva manjinskih akciona koji očekuju skoru promjenu vlasničke strukture pivare koju je kupio kanadski Molcon Coors.

Prema podacima iz Centralno depozitarne agencije u strukturi akcionara Trebjese, većinsko vlasništvo sa oko 74,66 odsto posjeduje CVC fond, preko osnovanog preduzeća u Podgorici Black See.

Ostatak, u iznosu od oko 25,34 odsto imaju manjinski akcionari iz Crne Gore i regiona. Novi vlasnik obavezan je da manjinskim akcionarima ponudi preuzimanje - kupovinu akcija, a kako bi se izbjegle moguće malverzacije oni su zatražili od berze da obustavi trgovinu akcijama. Mali akcionari, kako su “Vijesti” ranije objavile, očekuju da će im biti punuđena “fer” cijena od oko 150 eura.

"Uzimajući u obzir činjenicu da je zahtjev upućen od akcionara koji posjeduju oko 6,23 odsto ukupno emitovanih akcija, Odbor direktora je smatrao da je u interesu cijele investicione javnosti donošenje Odluke o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama Trebjese koja može ići samo u korist stvaranju ambijenta i zaštite investitora prisutnih na crnogorskom tržištu kapitala. Takođe, pomenuta Odluka je u skladu i sa težnjom berze ka povećanju svijesti korporativne i investicione kulture i etike kompanija čije se akcije trguju na njoj", saopštili su iz Montenegroberze.

Prilikom donošenja Odluke, kako su naveli, imala se u vidu i činjenicu da je Trebjesa, jedno od najvećih akcionarskih društava u Crnoj Gori sa najvećim brojem akcionara, oko 1.200, pa donošenje ove odluke “ide samo u prilog i korist svim malim akcionarima".

"Zaustavljanjem trgovanja, pružamo mogućnost uspostavljanja mehanizama zaštite interesa investitora kroz dobijanje svih relevantnih informacija u vezi s postupkom preuzimanja većinskog paketa vlasništva pomenute kompanije, odnosno prije donošenja budućih investicionih odluka kako postojećih tako i potencijalnih investitora", istakli su iz Montenegroberze.

Krgović: Dobra odluka

"Jako je dobro što je berza prihvatila našu inicijativu i zaustavila trgovanje. Prethodnih dana kontaktiralo me dosta akcionara i oni su potpuno neupućeni da je izmjenama Zakona o preuzimanju uveden institut posrednog preuzimanja. Tako da obaveza preuzimanja od strane Molsona, podvlačim, postoji. Uskoro ćemo se obratiti zvanično i Komisiji za hartije, a za sve daljnje radnje angažovali smo i domaćeg advokata dr Nedu Ivović", saopštio je “Vijestima” Tripko Krgović, manjinski akcionar Trebjese koji koordinira aktivnosti u klubu akcionara.

Galerija

Bonus video: