Nema plata ni posla u KAP-u

Traže hitnu isplatu devet zaostalih zarada i zaostalih potraživanja, jer su porodice 20 preostalih radnika dovedene „do ruba biološkog opstanka“
0 komentar(a)
kap, prerada, strajk, Foto: Zoran Đurić
kap, prerada, strajk, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.04.2012. 07:55h

Sindikat Prerade Kombinata aluminijuma poslao je novo pismo ministru ekonomije Vladimiru Kavariću od kojeg traži "hitnu intervenciju u cilju isplate" devet zaostalih zarada i zaostalih potraživanja, jer su porodice 20 preostalih radnika dovedene "do ruba biološkog opstanka".

"Prinuđeni smo da Vam se po treći put obratimo, ali ovog puta otvoreno da i javnost zna o čemu se radi. Kao što Vam je poznato, mi smo se obratili i skupštinskoj Komisiji za praćanje i kontrolu procesa privatizacije, da nam pomogne u rješavanju naših problema, da nam se isplate zarade kao i druga zaostala primanja, ali do danas bez ikakvih rezultata. Prije dva mjeseca vaš predstavnik u bordu direktora KAP-a Nebojša Dožić obećao nam je da će svi radnici Prerade biti radno angažovani u KAP-u kao i da će nam sa januarskom platom biti isplaćena polovina dotadašnjih dugovanja, a drugi dio sa februarskom platom, ali od toga do danas ništa", istakao je ministru ekonomije predsjednik Sindikata Prerade Borislav Mašković.

On je podsjetio Vladu da im poslodavac od jula prošle godine ništa ne isplaćuje, tako da im se duguje šest mjesečnih zarada iz 2011, tri zarade iz 2012. godine, četiri godišnje naknade za zimnicu, jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011, neisplaćeni regres za godišnji odmor za 2010. godinu...

"Poslodavac namjerno pravi diskriminaciju i vrši selektivno plaćanje, jer svi ostali radnici KAP-a, kao i zavisnih društava redovno primaju zarade osim mi radnici Prerade. Po ugovoru o poravnanju poslodavac ne može dugovati iznos viši od iznosa tri bruto zarade, a da se ugovor ne raskine, a nama se duguje iznos viši od 15-bruto zarada, pa otuda Ministarstvo mora da preuzme odgovornost i da nam isplati dugovanja. U protivnom, radikalizovaćemo naše zahtjeve", upozorio je Mašković.

Bonus video: