Vlada u četvrtak kreće u rat protiv šverca

BDP iznosi oko tri milijarde što znači da se prema navedenoj vladinoj projekciji u sivoj zoni godišnje obrne oko 600 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 21:58h

Suzbijanje sive ekonomije je jedan od Vladinih prioriteta i za sjednicu u četvrtak planirano je razmatranje predloga mjera za smanjenje sivog tržišta, koga je pripremilo Ministarstvo finansija. Ove mjere podrazumijevaju intenziviranje kontrola i sankcija za najrizičnije segmente tržišta.

Ovo je „Vijestima” saopšteno iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje šta će konkretno preduzeti na suzbijanju nelegalnog tržišta jer postoje informacije da je rast akciza na duvanske proizvode uticao na porast broja uličnih prodavaca u Podgorici i u Tuzima.

Iz Ministarstva finansija kažu, međutim, da je „u strukturi sive ekonomije najviše je zastupljena maloprodaja, ugostiteljstvo i građevinarstvo“.

"Procjena sive ekonomije u Crnoj Gori je na nivou od oko 20 odsto BDP- a, što je neznatno iznad stope sive ekonomije u 27 zemalja Evropske unije, gdje prosječno iznosi 19,5 odsto BDP-a. Prisutnost sive ekonomije u većini evropskih zemalja je visoka. Na primjer, u Bugarskoj čini 33 odsto BDP-a, u Portugaliji 19 odsto, Italiji 22 odsto, a u Hrvatskoj 29,5 odsto BDP-a", naveli su iz ovog vladinog resora.

U sivoj zoni 600 miliona

Bruto društveni proizvod u Crnoj Gori iznosi oko tri milijarde što bi trebalo da znači da se prema navedenoj vladinoj projekciji u sivoj zoni godišnje obrne oko 600 miliona eura.

Što se tiče prihoda po osnovu povećanja akciza u 2011. godini, kako napominju iz Ministarstva finansija, „projektovani fiskalni uticaj novih zakonskih rješenja bio je na nivou od 10-12 miliona eura, a ostvareni novi prihodi od akciza na cigarete i alkohol bili su na nivou od oko 17 miliona eura”.

"Ovo je rezultat unapređivanja zakonskih rješenja kroz postepeno povećanje akciza u definisanju tretmana plaćanja akcize na zalihe i efikasne i kontinuirane koordinacije nadležnih državnih organa. U 2010. godini prihod od akciza po osnovu cigareta iznosio je 29 miliona eura, od alkohola 7,5 miliona eura. U 2011. godini prihod od akciza po osnovu cigareta iznosio je 44,5 miliona eura, a od alkohola 10 miliona eura", saopštili su iz Ministarstva.

Bonus video: