Bilans za KAP: Stotine miliona štete za državu

Od dogovora Đukanovića i Deripaske 2005. u “Grandu” o privatizaciji Kombinata, počeo sunovrat fabrike i ogroman teret za Vladu
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 08:31h

Ukoliko Rusi ove godine napuste Kombinat aluminijuma, jer je Vlada najavila raskid ugovora, računica i bilans partnerstva koje traje od kraja 2005. godine su na stotine miliona eura štete za državu, a time i za poreske obveznike - građane.

Ukupni dugovi KAP-a trenutno iznose oko 350 miliona eura, od čega se Vlada posljednje dvije godine položenim garancijama obavezala da u krajnjem mora platiti najmanje trećinu toga. Nakon posljednje isplate 23,4 miliona Dojče banci, dug KAP-a koji je pokriven Vladinim garancijama je oko 100 miliona, i to prema dvije strane banke, ruskoj VTB i mađarskoj OTP banci.

Kako stvari stoje, Vlada će morati da plati kompletan taj iznos, samo je pitanje da li će to morati da uradi u narednih nekoliko mjeseci, ili možda u ratama u narednih nekoliko godina.

Klinki na grafik!

Rusi su, inače, za kupovinu većinskog paketa akcija KAP-a 2005. godine platili 48,5 miliona eura, a još 20 miliona dolara dato je Vladi za rješavanje ekoloških pitanja, s tim što je taj novac utrošen za sasvim drugu namjenu.

Vladin ekspertski tim utvrdio je da su investicije u KAP nakon privatizacije iznosile svega oko 30 miliona eura, a dvije najveće su ostale nedovršene (dakle, bez upotrebne vrijednosti) kao nova vertikalna peć u Fabrici glinice koja uopšte ne radi ili nedovršeni radovi na kaptaži gasova u Elektrolizi. Privatizacionim ugovorom En plus grupa se prvobitno bila obavezala da investira 55 miliona eura tokom prvih pet godina.

Privatni interesi?

Sami dogovor o privatizaciji, tokom 2005, “krunisan” je u kafeu “Grand” u Podgorici između Deripaske i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Od tada poslovanje kompanije na neki način je pod velom tajne. Nejasno je kako je stvarno došlo do stotina miliona ukupnih dugova, a posebno prema svojoj matičnoj firmi, En plus grupi Olega Deripaske.

Realne sumnje da su vlasnici iznosili novac za sada ostaju u domenu spekulacija, jer se niko od nadležnih nije time bavio. Koliko su privatni interesi bili uključeni oko KAP-a, da li je i ko od državnih funkcionera eventualno bio umiješan u privatizaciju i uopšte, takođe, ostaje u domenu spekulacija.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: