Lukšić: Mladima trebaju uslovi da oslobode kreativni duh

Prema njegovim riječima, danas više nego ikad ranije postoji potreba za kreativnošću, inovativnošću i preduzetništvom
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 06.04.2012. 11:56h

Projekat "Tvoja ideja-tvoj biznis" dokaz je da je Crna Gora kao društvo svjesna vrijednosti, inovativnosti, kreativnosti i preduzetništva kod mladih ljudi, ocijenio je danas premijer Igor Lukšić.

"Projekat kao ovaj i njemu slični naoružavaju dolazeće generacije samopouzdanjem, umijećem i ambicijom da uspiju u globalnoj ekonomiji koja se ubrzano mijenja", kazao je Lukšić na ceremoniji uručivanja nagrada najuspešnijim učesnicima projekta.

On je naveo da Vlada treba da stvori uslove i da šansu mladima da oslobode kreativni duh, kao i da omogući da sistem podrži njihove ambicije i stvori infrastrukturu za njihovu realizaciju.

"Realizacija ideje u konkurentnom okruženju iziskuje napor. Dobra ideja će pronaći svoj put ukoliko se iskreno u nju vjeruje i radi na njenoj realizaciji. Jednako važno je da postoje uslovi da se ona prepozna, podrži i zaštiti, a to je naš zadatak", rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, danas više nego ikad ranije postoji potreba za kreativnošću, inovativnošću i preduzetništvom.

"Podržavam sve ideje koje promovišu duh preduzetništva i inovacija kod mladih ljudi. Zadatak naše ekonomske politike je da podstičemo, ohrabrimo i olakšamo otvaranje novih poslova, preduzeća i rast postojećih", kazao je Lukšić.

55 realizovanih ideja

Uslove javnog konkursa za projekat "Tvoja ideja - tvoj biznis" ispunilo je 55 od pristiglih 65 biznis ideja.

Najboljih deset biznis ideja imali su Danilo Popović, u čije ime je nagradu primio partner na projektu Anton Jurovicki, Đorđe Šoć, Nataša Tešović, Nikola Ninković, Driton Malohodžić, Monika Ujkić, Adrijana Tadić, Sreten Sošić, Branko Stojanović i Biljana Živković.

Jurovicki je kazao da projekat Montenpas predstvlja unikatnu formu CV-ja.

"Riječ je o prvom crnogorskom CV generatoru, veb sajtu koji omogućava svim građanima da kreraju napredne forme biografija", objasnio je Jurovicki.

On je naveo da poslodavci pretražuju njihovu bazu i dolaze do odgovarajućeg kadra, što znači da će oni pretragom u okviru tog sistema pronaći odgovarajući kadar.

"Sada nakon četiri mjeseca rada, u bazi imamo preko 1,2 hiljade CV-ja", precizirao je Jurovicki.

Projekat "Tvoja ideja-tvoj biznis" realizuju Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća (DMSP), Zavod za zapošljavanje (ZZZCG), Investiciono razvojni fond (IRF), uz podršku T-com-a.

Bonus video: