Bivšim radnicima Tehnostila isplaćena dugovanja za 12 plata

Kompanija Kosanović je sa rezanjem opreme počela sredinom januara i uskoro bi taj posao trebalo da bude završen
54 pregleda 0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.04.2012. 18:34h

Bivši radnici nikšićkog preduzeća „Tehnostil“, njih 92, primili su danas po 12 plata koje im se duguju što iznosi 1.752 eura po radniku.

Ostatak dugovanja biće im isplaćen u skladu sa prodajom funkcionalne imovine, koja je većim dijelom založena pod hipoteku kod NLB banke, a koja se prodaje po cijeni od nešto preko četiri miliona eura.

Oglas se završava 20.aprila i ukoliko i taj dio bude prodat prvo će biti izmiren dug prema NLB banci koji iznosi 3,2 miliona eura i za koji je garancije dala Vlada Crne Gore, a ostatak će biti usmjeren prema drugim povjeriocima.

Nikšićka kompanija Kosanović, koja je kupila nefunkcionalnu opremu hladne valjaonice Tehnostil, nekadašnjeg pogona Željezare u koji je proglašen bankrot, uplatila je oko 215.000 eura za izrezani i otpremljeni dio, kao i avans za preostalu opremu.

Kompanija Kosanović je sa rezanjem opreme počela sredinom januara i uskoro bi taj posao trebalo da bude završen jer je potpisan Aneks ugovora koji važi do 26. aprila.

Za isplatu 12 minimalnih zarada i primanja za dvadesetak ljudi koji su dežurali dok su Kosanovići rezali i otpremali opremu potrebno je oko 180.000 eura.

Predstavnici zaposlenih su u ponedjeljak zajedno sa stečajnim upravnikom Dragoslavom Jaukovićem razgovarali sa stečajnim sudijom Miodragom Anđelićem koji im je obećao da će isplata djelimičnih dugovanja bivšim radnicima biti izvršena do kraja ove sedmice.

Potraživanja od firme, koja je za 200.000 eura prodata 2002. godine rusko-švajcarskoj kompaniji Tehnostil trejding, prijavilo je više od 40 povjerilaca u iznosi od 16,5 miliona eura.

Priznato je oko 12 miliona eura.

Najveći povjerilac je bivši vlasnik koji je prijavio potraživanja u znosu od deset miliona eura, ali im je priznato šest, dok njihova kćerka firma, Tehnostil LBR Rumunija, potražuje 100.000 eura.

Svi radnici, njih 92, prodali su radna mjesta kroz socijalni program koji je bio namijenjem i zaposlenima u Željezari i Radventu, a visina isplaćenih otpremnina se kretala od šest do 22.000 eura.

Rusko-švajcarska firma je sredinom 2009. godine obustavila proizvodnju a nekoliko mjeseci kasnije izvezla u Suboticu mašine vrijedne oko dva miliona eura. U maju prošle godine uvedena je privremena uprava a za privremenog upravnika je postavljen Jauković.

Državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću ali još uvijek nijesu poznati rezultati istrage.

Pošto su prijavljena potraživanja premašivala procijenjenu vrijednost fabrike, i to gotovo u duplom iznosu, Privredni sud je proglasio bankrot.

Bonus video: