Vlada će napuniti budžet porezima na mobilne i kablovsku

U Srbiji je porez bio uveden u junu 2009, a ukinut je krajem 2010. i iznosio je 10 odsto ukupnog računa bez PDV-a i za postpejd i za pripejd korisnike
69 pregleda 0 komentar(a)
mobilni telefon, novac, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.04.2012. 07:21h

Sveobuhvatna borba protiv sive ekonomije, reforma državne administracije, smanjenje rashoda kroz rebalans budžeta, povećanje prihoda oporezivanjem korišćenja mobilnih telefonija, kablovske televizije i upotrebe više brojila električne energije za one koji neracionalno troše ili kojima sa tim nećemo ugroziti životni standard, su prve mjere koje će Vlada preduzeti za punjenje budžeta, najavio je na jučerašnjoj sjednici Socijalnog savjeta ministar finasija Milorad Katnić.

On nije precizirao kada i kako će se naplaćivati porezi na korišćenje mobilnih telefona i kablovske televizije, ali su slične dažbine ranije uvodile Srbija i Hrvatska.

Sindikat: Neka kažu koliko novca fali ovoj državi >>>

U Srbiji je porez bio uveden u junu 2009, a ukinut je krajem 2010. godine, i iznosio je 10 odsto ukupnog računa bez PDV-a i za postpejd i za pripejd korisnike. Sličan porez i dalje postoji u Hrvatskoj i iznosi šest odsto.

Katnić je rekao da tek ako te mjere ne daju očekivani rezultat, a to je prihod od oko 30 miliona eura, moraće pristupiti novom paketu u kojem može biti i smanjenje zarada zaposlenim u javnom sektoru. On je pretpostavio i da to neće biti dovoljno jer predstavlja jedan odsto deficita.

"Spremni smo da revidiramo benefite u dijelu prava i primanja funkcionera, državnih penzija, određene nadoknade i u okviru Sporazuma o zaradama koji smo potpisali sa sindikatima. Želimo da nađemo mjeru i preispitamo sporazum u dijelu zarada, a da ih ne smanjimo do mjere ugrožavanja životnog standarda", kazao je Katnić.

On je rekao da “mnoge države u Evropi uvode radikalnije mjere ali Crna Gora je sada u situaciji da može sa sitnim prilagođavanjima, koja će donijeti kvalitet, napravi dodatnu stabilnost sistema.

"Ukoliko ove mjere ne daju rezultata, moraćemo biti odgovorni i uvesti nove mjere", rekao je Katnić i dodao da će početi sa mjerama oko kojih se slažu svi socijalni partneri.

Bonus video: