PzP traži saslušanje Katnića: Pod kojom kamatom nas zadužujete?

U ovoj stranci smatraju da je uzrok novog zaduživanja dogovor Deripaske i Đukanovića
103 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Milorad Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2012. 18:42h

Pokret za promjene je inicirao kontrolno saslušanje ministra finansija Milorada Katnića zbog najavljenog novog zaduživanja Vlade kod Kredit Svis banke u iznosu od 150 miliona eura.

"S obzirom da je Vlada sklopila 2009. godine nepovoljan zajam sa ovom bankom, kod kojeg je i pored polaganja cjelokupnih rezervi državnog zlata dobijena kamatna stopa od gotovo 9 odsto, Pokret za promjene insistira da ministarstvo finansija javno prezentuje uslove novog zaduženja.

Tim prije što će se dio novog zajma koristiti za razduženje prethodnog zajma kod iste banke. Pokret za promjene podsjeća javnost, da smo se povodom za državu štetnih uslova zajma iz 2009. godine obratili zaštitniku imovinsko pravnih interesa države Mirjani Milić, ali do sada nismo dobili odgovor", navodi se u saopštenju poslanika PzP-a dr Zarije Pejovića.

U ovoj stranci smatraju da je uzrok novog zaduživanja dogovor vlasnika CEAC-a i suvlasnika Kombinata aluminijuma Olega Deripaske i bivšeg premijera Mila Đukanovića, “pod firmom KAP-a, koji, je posredovanjem premijera Igora Lukšića prebačen na teret građana”.

"Tako se država lagano gura u dužničko ropstvo, koje može rezultirati krizom javnih finansija i padom standarda života građana, čije posljedice imamo priliku da vidimo u Grčkoj.

Pokret za promjene takođe smatra da ova Vlada nema legitimiteta da se dalje zadužuje, jer javnim finansijama upravlja u interesu pojedinaca, na štetu građana", naveo je Pejović.

Bonus video: