Aerodromi CG: Ministarstvo prebacuje krivicu na nas

Ministarstvo je saopštilo da Rajaneru ne odgovaraju troškovi naknada za aerodromske usluge
0 komentar(a)
rajaner, Foto: Peter Marianič
rajaner, Foto: Peter Marianič
Ažurirano: 02.04.2012. 17:29h

Aerodromi Crne Gore odbacuju tvrdnje Ministarstva turizma i održivog razvoja, da je ta firma razlog za eventualni nedolazak irske niskobudžetne avio kompanije Rajaner.

Aerodromi su saopštili da je Ministarstvo u saopštenju pokušalo da svu odgovornost prebaci na to preduzeće, "iako činjenice govore drugačije".

Kompanija ukazuje da Ministarstvo insistira na tome da je Rajaner odustao zbog troškova aerodromskih usluga, iako u "veoma kratkom dopisu Rajanera nigdje se ne pominju ni aerodromi niti cijene aeodromskih usluga, već se koriste termini troškova u odnosu na prosjek mreže Rajanera, svakako tako je jedino i moguće jer je ovdje riječ o paket aranžamanu koji pored aerodromskih usluga podrazumijeva i brojne druge značajne komponente ugovornih odnosa", navode u saopštenju.

Irska kompanija Rajaner (Ryanair) odbila je ponuđeni ugovor sa Vladom Crne Gore o održavanju letova sa podgoričkog i tivatskog aerodroma i traži dodatne pregovore kako bi aerodromske takse bili niže.

Ta kompanija je u pismu Ministarstvu turizma od 30. marta protestovala zbog toga što su dijelovi komercijalnog ugovora koji se odnose na cijene i povoljnosti objavljeni u crnogorskim medijima.

Navedeno je i da su medijski navodi koji preciziraju ugovorene cijene usluga, ugrozili pojedine postojeće ugovore te kompanije ali i buduće aranžmane.

Vlada dala podatke medijima, Irci odustali

Irci su voljni da se ponovno razmotri eventualni inovirani predlog za uspostavljanje saradnje pod, uslovom da se u njemu definišu povoljniji komercijalni elementi

Rajaner je u pismu naveo da su takse crnogorskih aerodroma za 2,5 puta veće u odnosu na prosječne cijene koje ta kompanija plaća za aerodromske usluge u drugim destinacijama zbog čega su neprihvatljive “posebno imajući u vidu činjenicu da se radi o novom tržištu, što predstavlja veoma rizičan i niskoprofitan posao, posebno u prvim godinama poslovanja”.

Irci su voljni da se ponovno razmotri eventualni inovirani predlog za uspostavljanje saradnje pod, uslovom da se u njemu definišu povoljniji komercijalni elementi, odnosno znatno niže cijene aerodromskih usluga.

"Napominjemo da je pregovarački tim Rajanera, prvobitno prihvatio komercijalne uslove do kojih se došlo tokom pregovora i preporučio iste, na odlučivanje Bordu direktora. S tim u vezi, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 22. marta ove godine, usvojila predlog modela saradnje sa kompanijom Rajaner i saglasila se sa predlogom ugovora, čime su sa naše strane stvoreni preduslovi za uspostavljanje saradnje sa pomenutom niskotarifnom aviokompanijom", navedeno je iz Ministarstva turizma.

Iz tog vladinog resora navode da su obezbijedili potpunu transparentnost svih dokumenata “imajući u vidu veliko interesovanje medija zbog činjenice da se očekuju prvi letovi prema Crnoj Gori, nekog od niskotarifnih avioprevoznika”.

Minimalan promet odlazećih putnika na godišnjem nivou mora biti 20 hiljada u svakoj godini

Kasni početak

Predlogom Vlade, koji je ranije bio dogovoren, utvrđena je obaveza otvaranja najmanje tri avio-linije sedmično za isto toliko destinacija tokom prve godine od juna do kraja oktobra, s tim da se tokom svake godine taj broj povećava, što znači naredne godine četiri, a 2014. i 2015. po šest, a produžio bi se i period trajanja tih letova od početka aprila do kraja oktobra. Vlada je ovaj dogovor napravila kako bi omogućila dolazak većeg broja turista po povoljnijim cijena avioprevoza.

Prema usvojenoj informaciji Vlade, Rajaner bi plaćao aerodromsku taksu od deset eura po putniku, dok bi ostatak od 19,33 eura dofinansirali Nacionalna turistička organizacija (NTO), lokalne turističke organizacije (TO) primorskih opština, prijestonice i glavnog grada i kompanija Aerodromi Crne Gore.

Minimalan promet odlazećih putnika na godišnjem nivou mora biti 20 hiljada u svakoj godini, sa progresom minimalnog prometa prevezenih putnika od 30 hiljada u drugoj i 50 hiljada u trećoj i četvrtoj godini. Zbog kasnog početka obavljanja saobraćaja u ovoj godini, minimalan promet je 18 hiljada putnika.

Rajaner ima sličan ugovor sa hrvatskom vladom i turističkom zajednicom, a avio takse na aerodromu u Zadru za njih su besplatne. Taj ugovor je omogućio da avio kartne za mnogo evropske destinacije sa ovog aerodroma iznose od 10 do 40 eura.

Bonus video: