Radnici Tehnostila i dalje čekaju novac

Za sjutra je zakazan razgovor sa stečajnim sudijom i vidjećemo šta će nam on donijeti, jer obećanja da će novac biti isplaćen naredne sedmice traju već dva mjeseca
0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Vijesti online
Tehnostil, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 01.04.2012. 10:17h

Iako je nikšićka kompanija “Kosanović”, koja je kupila nefunkcionalnu opremu hladne valjaonice Tehnostil, nekadašnjeg željezarinog pogona, izrezala i otpremila veći dio opreme i uplatila novac za sve što je izvezla, kao i avans za preostalu opremu, bivši radnici još uvijek nijesu dobili ni cent od njihovih potraživanja, koja za 19 neisplaćenih zarada iznose oko 280.000 eura.

Zbog toga su oni prethodne sedmice organizovali dva zbora i od stečajnog upravnika Dragoslava Jaukovića tražili da im se isplati novac koji im pripada, a ukoliko do toga ne dođe u toku naredne nedjelje najavili su i preduzimanje radikalnijih mjera.

"Za sjutra je zakazan razgovor sa stečajnim sudijom i vidjećemo šta će nam on donijeti, jer obećanja da će novac biti isplaćen naredne sedmice traju već dva mjeseca. Radnici nemaju više strpljenja da čekaju pa će se, ukoliko naredne sedmice ne budu dobili dio potraživanja, dogovoriti o konkretnim koracima koje ćemo preduzeti.

Nadam se da će nam stečajni sudija u ponedjeljak objasniti zašto taj novac, koji se već nalazi na računu, nije prebačen na račune radnika koji ne traže ništa bez samo ono što ih sljeduje i što im prema zakonu pripada. Nadam se samo da sa stečajnim sudijom neće biti ista priča kao i sa državnim tužiocem od koga već dvije godine čekamo odgovor i konkretne poteze povodom otuđenja mašina vrijednih dva miliona eura", kazao je bivši predsjednik Sindikata Tehnostila Marko Mirjačić.

Kompanija Kosanović je sa rezanjem opreme počela sredinom januara i prema dogovoru posao je trebalo da se završi do 1. marta. Međutim, jedno vrijeme nije radila carinska vaga, a i loši vremenski uslovi su otežali posao, ali veći dio opreme je demontiran i izvezen, dok će preostali dio uskoro biti završen.

Potraživanja od firme, koja je za 200.000 eura prodata 2002. godine rusko-švajcarskoj kompaniji Tehnostil trejding, prijavilo je više od 40 povjerilaca u iznosi od 16,5 miliona eura. Priznato je oko 12 miliona eura. Najveći povjerilac je bivši vlasnik koji je prijavio potraživanja u iznosu od deset miliona eura, ali im je priznato šest, dok njihova kćerka firma, Tehnostil LBR Rumunija, potražuje 100.000 eura.

Cjelokupna imovina hladne valjaonice na prvom oglasu bila je procijenjena na 7,52 miliona eura. Firmi Kosanović je prodat nefunkcionalni dio imovine, dok je većina ostalog dijela založena pod hipoteku kod NLB banke. Upravo taj dio se prodaje po cijeni od nešto preko četiri miliona eura, a oglas se završava 20. aprila. Ukoliko bude prodat, prvo će biti izmiren dug prema NLB banci koji iznosi 3,2 miliona eura i za koji je garancije dala Vlada Crne Gore, a ostatak će biti usmjeren prema drugim povjeriocima.

Svi radnici, njih 92, prodali su radna mjesta kroz socijalni program koji je bio namijenjem i zaposlenima u Željezari i Radventu, a visina isplaćenih otpremnina je iznosila od šest do 22.000 eura. Manji broj bivših radnika se penzionisao, jedan dio čeka poziv invalidske komisije a 23 radnika su zainteresovana da nastave posao.

Rusko-švajcarska firma je sredinom 2009. godine obustavila proizvodnju a nekoliko mjeseci kasnije izvezla u Suboticu mašine vrijedne oko dva miliona eura, što je bio dovoljan razlog da radnici počnu sa protestima koji su trajali dva i po mjeseca, a dvadesetak dana su štajkovali glađu.

U maju prošle godine uvedena je privremena uprava a za privremenog upravnika je postavljen Jauković. Državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću ali još uvijek nijesu poznati rezultati istrage.

Pošto su prijavljena potraživanja premašivala procijenjenu vrijednost fabrike, i to gotovo u duplom iznosu, Privredni sud je proglasio bankrot.

Jauković: Isplata nakon dogovora sa stečajnim sudijom

Stečajni upravnik Dragoslav Jauković je kazao da potpuno razumije nezadovoljstvo bivših radnika koji su osam mjeseci bez ikakvih primanja ali da se nada da će razgovor sa stečajnim sudijom donijeti neke pomake i da će u toku naredne sedmice zaposlenima biti isplaćen dio dugovanja.

"Firma “Kosanović” je ispunila sve uslove i mnogo više od toga. Oni su istog trenutka plaćali za onu količinu željeza koju bi toga dana izvezli. Pošto radnici već osam mjeseci nijesu imali nikakva primanja, na moj zahtjev Kosanovići su uplatili i avans, tako da na računu ima oko 215.000 eura.

To bi bilo dovoljno da se ’pokrije’ dio dugovanja prema radnicima u visini12 minimalnih zarada i zavisni troškovi koji to prate, kao i primanja za dvadesetak ljudi koji su tu dežurali čitavo vrijeme, što ukupno iznosi oko 180.000 eura", kazao je Jauković.

Bonus video: