Amerikanci: Azerbejdžanci nezasluženo prvi na tenderu za Kumbor

Da pobijedi SOCAR presudile su veće investicije, bez obzira na to što NCH daje duplo više za zakup lokacije na obali Bokokotorskog zaliva
83 pregleda 0 komentar(a)
kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.04.2012. 07:27h

Drugorangirani američki konzorcijum najvjerovatnije će se žaliti, ako bude potrebno i sudskim putem, jer njegovi predstavnici smatraju da je naftna kompanija Azerbejdžana SOCAR nezasluženo predložena za pobjednika na tenderu za zakup zemljišta u Kumboru, saznaju "Vijesti".

Konzorcijum na čelu sa fondom NCH čeka odluku Savjeta za privatizaciju, koji naredne sedmice namjerava da potvrdi predlog Tenderske komisije za valorizaciju bivše vojne imovine.

U tom investicionom fondu, koji u Albaniji ima predstavništvo za projekte na Zapadnom Balkanu, kazali su da će se zvanično o budućim aktivnostima izjasniti kada dobiju odluku Savjeta o izboru pobjednika.

"Vijestima" je neformalno saopšteno da "zadržavaju pravo da preduzmu neophodne korake uključujući i formalno-pravne radnje u okviru crnogorskog zakonodavstva".

U komisiji je “Vijestima" potvrđeno da je NCH prigovorio što je SOCAR prihvaćen za kvalifikovanog ponuđača, saopštavajući da takav status može imati samo onaj ko otkupi tendersku dokumentaciju – engleski Triangle.

U Tenderskoj komisiji tvrde da je Triangle dostavio ovlašćenje SOCAR-a prilikom otkupa dokumentacije za pripemu ponude, što azerbejdžansku kompaniju čini kvalifikovanim učesnikom.

Uslov tendera je da kompanija ili konzorcijum koji otkupe dokumentaciju dostavljaju ponudu, ali glavni zainteresovani može nekog da ovlasti da za njega preuzme tendersku. Komisija je obje ponude ocijenila formalno-ispravnim.

Da pobijedi SOCAR presudile su veće investicije, bez obzira na to što NCH daje duplo više za zakup lokacije na obali Bokokotorskog zaliva.

NCH ima partnera svjetskog ranga

Iako SOCAR ima finansijsku snagu, nema traženo iskustvo za projekat gradnje turističkog kompleksa. Lokacija je predviđena za četiri manja hotela ili dva veća, marinu, a ostavljeno je da se sa investitorom dogovaraju objekti koji se mogu uklopiti.

Ponuđač je morao biti međunarodni hotelski operator ili brend, sa neprekidnim petogodišnjim iskustvom u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima.

Konzorcijum NCH je dostavio pismo o namjeri Meriota i američkog Starwooda, u okviru kojeg posluje lanac hotela Sheraton, a nije poznato da je naftna kompanija obezbijedila partnera svjetskog ranga u hotelijerstvu.

NCH je ponudio da godišnje plati dva eura svaki kvadrat od 304,5 hiljada kvadratnih metara zemljišta i varijabilnu zakupninu 5,1 odsto godišnjeg prihoda, dok SOCAR daje euro po kvadratu i varijabilni dio od pet odsto. Razlika je oko 27 miliona na ukupni zakup od 90 godina.

SOCAR je ponudio da investira 57,6 miliona za tri godine, koje se vrednuju, a ukupno planira 258 miliona za osam godina. NCH je nudio trogodišnje ulaganje od 36,5 miliona, a narednih godina 54 miliona, najavljujući ukupnu investiciju preko 200 miliona.

Bonus video: