Renato Ravaneli

A2A: Zbog investicije u Crnoj Gori izgubili smo 90 miliona

Ravaneli je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da gubitak na računima A2A, koji se odnosi na investiciju u Crnoj Gori, iznosi 90 miliona eura.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 17:39h

A2A je veoma zabrinuta zbog negativnog rezultata Elektroprivrede (EPCG) koji predstavlja prepreku za razvoj kompanije koja ne uspijeva da stvori resurse za podržavanje politike investiranja, ocijenio je generalni menadžer italijanskog preduzeća, Renato Ravaneli (Ravanelli).

Ravaneli je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da gubitak na računima A2A, koji se odnosi na investiciju u Crnoj Gori, iznosi 90 miliona eura.

"Za nas ova situacija nije više održiva. Neophodno je da dva akcionara sjednu za isti sto i hitno definišu jasna pravila kao podršku razvoju svoje kompanije", poručio je Ravaneli koji je i član Odbora direktora EPCG.

On je na pitanje da li će A2A napustiti Crnu Goru odgovorio da i dalje vjeruje u izbor investicije koja je napravljena prije neku godinu.

"Sljedeći mjeseci su ključni. Nadamo se da država neće izgubiti značajnu priliku za razvoj kao i za integraciju u Evropsku uniju", kazao je Ravaneli.

Prema njegovim riječima, regulatorni sistem mora biti adekvatan da omogući kompaniji da se finansijski suoči sa periodima suše kao što je bila tokom prošle godine, a ni ova ne izgleda da će biti bolja, i uopšte treba da omogući stvaranje odgovarajućih resursa kako bi se osigurala politika investicija.

"Naše iskustvo govori da kompanije koje se ne razvijaju ne idu u susret pozitivnoj budućnosti. Značaj EPCG u ekonomskom sistemu Crne Gore je toliko važan da prijeti da zaustavi i ekonomski razvoj cijele države", saopštio je Ravaneli.

On je dodao da kompanija prolazi kroz izuzetno težak period finansijske krize koja dovodi u pitanje mogućnost ispunjavanja obaveza prema snabdjevačima odnosno zaposlenima.

"Glavni razlog je povezan sa neplaćenim fakturama za isporučenu električnu energiju kod značajnog broja kako javnih tako i privatnih klijenata, kompanija i domaćinastava.

Ovaj problem i prije nego što postane tema kompanije jeste jak elemenat društvene nepravde tako iskreno, ne razumijem kako pošteni i odgovorni građani države, odnosno veći dio populacije može da prihvati jednu ovakvu situaciju", rekao je Ravaneli.

Glavni razlog je povezan sa neplaćenim fakturama za isporučenu električnu energiju kod značajnog broja kako javnih tako i privatnih klijenata, kompanija i domaćinastava.

"Veliki posao je urađen na poboljšanju kritičnih ekoloških tačaka", naveo je Ravaneli.

Elektroprivreda je danas dostavila regulatoru zahtjeve za odobravanje dozvoljenog prihoda, na osnovu čega će se formirati cijene struje koje će važiti od 1. avgusta.