Ove godine ide 60 miliona?

Od najavljenih krivičnih prijava države protiv neodgovornih ruskih menadžera za sada nema ništa
68 pregleda 0 komentar(a)
KAP kombinat, Foto: Luka Zeković
KAP kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2012. 08:33h

Kombinat aluminijuma (KAP) tokom 2012. prema grubim projekcijama, najvjerovatnije će morati da vrati najmanje oko 60 miliona eura kredita sa kamatama prema stranim bankama, a taj teret dugova, ukoliko ruski menadžeri brzo napuste aluminijumsku kompaniju pašće na Vladu, odnosno poreske obveznike koji će veći dio dugova KAP-u morati da otplaćaju, kao i nove, sasvim izvjesne, subvencije za kupovinu električne energije istoj kompaniji.

Prvobitne projekcije Ministarstva finansija sa početka ove godine ukazivale su da bi KAP tokom 2012. trebalo da otplati između 40 i 45 miliona eura obaveza, po kreditima, računajući glavnicu i kamatu.

Međutim, u Vladi nijesu tada računali na nekooperativnost suvlasnika i partnera CEAC Holding limited Olega Deripaske koji od kraja prošle sedmice konstatno provociraju prinudnu naplatu 22 miliona eura kredita KAP-a Dojče banci.

Zbog položenih državnih garancija, prema prošlonedjeljnim najavama, već danas ili najkasnije tokom iduće sedmice navedeni iznos mogao bi dospjeti trezoru na naplatu.

Od najavljenih krivičnih prijava države protiv neodgovornih ruskih menadžera, sa predsjednikom uprave KAP-a Aleksejem Kuznjecovim na čelu (koji iz Moskve prati dešavanja i agoniju poreskih obveznika), za sada nema ništa, a u Vladi vjerovatno čekaju da prvo "padnu" garancije date Dojče banci pa da onda krivično gone “neposlušne” direktore koji štete državnom interesu i ugrožavaju javne finansije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: