Subvencije za struju samo za 12.380 porodica

Od januara je skuplja struja, ali manje građana dobija subvencije nego tokom 2011.
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 08:19h

Subvencije za struju kroz martovske račune imaće samo 12.380 socijalno ugroženih građana.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja saopštilo je "Vijestima" da je Elektroprivredi dostavilo spisak sa 4.082 korisnika više nego u februaru, a iz EPCG to potvrđuju.

Bez obzira na to što je prijavljeno više građana, to je tek polovina od 25.000 potencijalnih korisnika, koliko je Vladin resor procijenio da ima najugroženijih.

Od januara je skuplja struja, ali manje građana dobija subvencije nego tokom prošle godine, iako je Vlada najavljivala da će spremno dočekati poskupljenje i zaštititi socijalne kategorije.

U Ministarstvu kažu da, bez obzira na dosad prijavljene građane, to ne umanjuje ukupni broj mogućih korisnika iz socijalno-zaštitnih prava, ponavljajući da ih ima 25.000, a krajem 2011. bilo ih je 13.700.

Iz Ministarstva zvanično tvrde da će kroz predstojeće račune biti obeštećeni građani kojih nije bilo na februarskom spisku, a iz epcg kažu da im je za to predloženo oko dvije i po hiljade naknadno dodatih potrošača. Iz vladinog resora poručuju da na povraćaj ne treba da računaju korisnici koji prvi put dobijaju državnu pomoć.

Osim što Vlada nema socijalne kartone građana, preko kojih bi pravedno dodjeljivala pomoć, mnogi građani se žale da do nje teško sada stižu

Subvencija iznosi umanjenje od 40 odsto računa do 60 eura ili fiksna 24 eura ukoliko je veća mjesečna faktura.

Osim što Vlada nema socijalne kartone građana, preko kojih bi pravedno dodjeljivala pomoć, mnogi građani se žale da do nje teško sada stižu. Česte su žalbe da zahtjeve za subvencije ne prihvataju, bez obzira na to što su korisnici iz kategorija koje Ministarstvo poziva da se prijavljuju.

Organizacije osoba sa invaliditetom tražili su da se njihovim članovima vrate subvencije, bez kojih su ostali od ove godine, ali se Ministarstvo nije izjasnilo o njihovom zahtjevu.

Mora povoljnije za najsiromašnije i invalide

Ministarstvo će za potrebe Regulatorne agencije za energetiku pripremiti program kojim će se utvrditi bliži način ostvarivanja prava na subvencije i mjere zaštite ugroženih kupaca i blagovremeno ga dostaviti RAE, odgovorili su iz Vladinog resora na pitanje kada poslati spisak, koji inače kasni.

Iz RAE su saopštili da su spremili tarife za ugrožene, ali da još čekaju da im Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavi program korisnika. Radi se o posebnim tarifama za ugrožene kupce kojima se ne smije prekidati snabdijevanje strujom.

Zakon o energetici obavezuje da Ministarstvo predloži građane “u stanju socijalne potrebe”, a u ranjivoj kategoriji su invalidi, lica sa posebnim potrebama i lošeg zdravstvenog stanja kojima bi obustave energije ugrozile život.

Iz Ministarstva nisu odgovorili koga će predložiti RAE, navodeći da sada “ne treba prejudicirati sve kategorije domaćinstava”, ali će “ korisnici socijalno-zaštitnih prava i dalje imati pravo na subvencije”.

Galerija

Bonus video: