Švajcarci otvaraju rudnik "Brskovo" za četiri godine?

Otvaranje rudnika jako važno zbog otvaranja novih radnih mjesta, kaže gradonačelnik Ranko Mišnić
1472 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik Brskovo, Foto: Rusnic Kulture
Rudnik Brskovo, Foto: Rusnic Kulture
Ažurirano: 18.05.2018. 16:35h

Rudnik "Brskovo" biće otvoren u sljedeće četiri godine, očekuju u Opštini Mojkovac.

Optimizam temelje na najavama da će švajcarska kompanija “Fusion Fund I AG” od ove godine obavljati geološka istraživanja i bušenja ležišta ruda olova, cinka i bakra na istražno-eksploatacionom prostoru bivšeg rudnika.

Gradonačelnik Ranko Mišnić kaže da uporište za velika očekivanja od Švajcaraca nalaze i u činjenici da ta kompanija ima veliko iskustvo u istraživanju plemenitih metala.

"Ukoliko sve planirane aktivnosti koje se odnose na istraživačku fazu i izradu tehničko-tehnološke dokumentacije budu uspješno sprovedene u skladu sa koncesionim ugovorom, rudnik će se staviti u rad i pogon u naredne četiri godine”.

Mišnić je ocijenio da je otvaranje rudnika jako važno sa ekonomskog gledišta i otvaranja novih radnih mjesta.

Podsjeća da je Opština pretrpjela velike ekonomske poteškoće nakon zatvaranja rudnika, kroz narušavanje strukture zaposlenosti.

"Ne uzimajući u obzir sanaciju crne ekološke tačke - jalovišta, koja je bila smještena uz samu obalu rijeke Tare, koja je iznosila oko 15 miliona eura”.

On je ocijenio da su Švajcarci vrlo ozbiljno pristupili projektu.

"Što se mnogostruko ogleda kroz posvećenost detaljnom istrživačkom radu, kao osnovu studije izvodljivosti, te dalja geološka istraživanja, koja se planiraju u narednih pet šest mjeseci, a za cilj imaju kompletiranje tehničko-tehnološke dokumentacije u poslovnoj 2018/2019. godini..."

Istakao je da će se sve raditi u skladu sa ekološko prihvatljivim konceptima.

Rudnik “Brskovo” se prvi put u istorijskim izvorima pominje još sredinom 12. vijeka.

Ukupne rezerve rude u ležištu „Brskovo“ proračunate su prije 40 godina i iznose 2,97 olova, 3,09 cinka, 0,22 odsto bakra i 17 grama srebra po toni rude.

Bonus video: