Cijena barela nafte oko 125 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte danas je pala za 9 centi, na 125,56 dolara. Na američkom je tržištu bila je u plusu 9 centi i iznosila je 107,12 dolara.
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 16:08h

Iran i šest zapadnih zemalja - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina, dogovorili su sastanak 13. aprila na kojem će povesti novi krug razgovora o nuklearnom programu Teherana, kazale su diplomate za Asošiejted Pres.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je u nedjelju da još ima vremena za rješavanje spora oko nuklearnog programa Irana diplomatskim putem, ali da se i taj "prozor lagano zatvara".

Rast zaliha sirove nafte u razvijenim zemljama, kao i jačanje inflacije kao i slabija potražnja uzrokovana rastućim cijenama goriva, takođe pritiskaju cijene nafte, ocijenili su u "Morgan Stanley"-u.

"S rekordno visokim cijenama sirove nafte u mnogim valutama, najzad se pojavljuju katalizatori za stvaranje nižih cijena u drugom tromjesječju. Fundamenti garantuju skromnu korekciju cijena", saopštila je ta banka.

Ostali analitičari očekuju da će zabrinutost zbog situacije oko Irana zadržati cijene nafte na povišenom nivou. Iran je treći po veličini svjetski izvoznik nafte, i prošle je sedmice objavio izvještaj o naglom padu prodaje u inostranstvu u prošlom mjesecu, što govori da su sankcije koje je nametnuo Zapad počele da štete iranskoj privredi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cijena barela nafte u ponedjeljak iznosila 123,49 dolara, što znači da je porasla za 68 centi u odnosu na petak.

Bonus video: