Protest u Budvi: Za odlazak u SAD novca ne fali, a za plate nema

"Destinacija Majami SAD, prtljag - naše plate, ukrcavanje kabineta predsjdnika SO Budva", panflet je koji su radnici nosili na mirnom polučasovnom protestu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 11:27h

"Destinacija Majami SAD, prtljag - naše plate, ukrcavanje kabineta predsjdnika SO Budva", panflet je koji su radnici zaposleni u JU "Muzeji, galerije i biblioteka" i TV Budva, nosili na mirnom polučasovnom protestu organizovanom ispred zgrade Skupštine opštine aludirajući na put opštinskih funkcionera i turističkih poslenika planiran za početak aprila u Palm Bič, grad pobratim Budve.

Naime, "preko bare" će se uputiti desetočlana delegacija na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Rađenovićem, što je bio i povod radnicima zaposlenim u kulturnim institucijama, da optuže čelnike Opštine da umjesto na plate novac troše na službena putovanja.

Zaposleni u Muzejima od maja tri puta su organizovali protest, uvijek zbog teškom materijalnog položaja u kome se nalaze zaposleni u toj kulturnoj instituciji. Mirni protest organizovan za vrijeme pauze na svojim radnicima mjestina, održan je uoči skupštinskog zasijedanja, na kome je većina odbornika podržala radnike te optužila Opštinu za nemar i finanijsku situciju u kojj se našla Budva.

Predstavnica sindikata JU "Muzeji, galerije i biblioteka" Stanka Rađenović upozorila je da ukoliko ne dobiju odgovor od Opštine i ne izmire im se dvije zaostale plate, da će ponovo narednog utorka organizovati protest.

"Ovdje nema nikakve politike, niti je na bilo koji drugi način obojen skup, kako nam se spočitava"

Ona je naglasila da nemaju povratnih informacija od Opštine, a već 1. aprila biće povećan dug na tri zaoostale zarade.

"Nije u pitanju samo to ne izmirivanje plata, pitanje je stav i odnos prema radnicima. Nekako smo uvijek posljednji kada treba da budu isplaćene plate, ne znam zašto je to tako. Neka budu zadovoljni, evo ne bunimo se svi toliko, pa neka uzvrćaju onima koji se ne bune šamar, na način kako su to i do sada radili. Mi i dalje ne znamo, evo kraj je marta po kojoj cijeni rada će se obračunavati naše plate ubuduće, iako je najavljeno još ranije da će biti umanjene", navela je ona.

Prema njenim riječima zbilja je jadno i bijdeno da na ovaja način iznuđuju svoje plate.

"Oni konstantno pokazuju svoju socijalnu neosjetljivost prema nama i ovaj protest je isključivo skup socijalne prirode. Ovdje nema nikakve politike, niti je na bilo koji drugi način obojen skup, kako nam se spočitava. Već smo ranije najavili da ukoliko ne bude nikakvih pomaka plniramo sljedeći protest 3. aprila, a onome kome ne trebaju plate, ne treba ni da dođe", poručila je Rađenović.

Iste stavove dijel i sindikalci TV Budva, koji su podržali svoje kolege i došli na protest.

Galerija

Bonus video: