Željezara opet na prodaju, interesanata ima, a kupaca ni na vidiku

Početna cijena je 15 miliona eura, duplo manja od početne. Oglas je otvoren do 27. aprila a javno nadmetanje će se sprovesti 30.aprila
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2012. 09:57h

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić u srijedu objavljuje novi oglas za prodaju fabrike, treći po redu.

Ovoga puta početna cijena je 15 miliona eura, duplo manja od početne. Oglas je otvoren do 27. aprila a javno nadmetanje će se sprovesti 30. aprila u 11 časova u Privrednom sudu u Podgorici.

Pravo učešća u javnom nadmetanju imaju domaća i strana pravna i fizička lica koja do 27. aprila do 16 časova dostave popunjene prijave i uplate depozit u visini 10 odsto od početne prodajne cijene koji će, u slučaju da lice ne uspije u nadmetanju, biti vraćen.

Prednost će imati ponuđač koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu i najpovoljniji investicioni program.

I pored najava da postoje zainteresovani kupci iz inostranstva, počev od investitora iz Turske, Njemačke, Rusije, Indije, čak i komšija iz Srbije, ranije se niko nije prijavio

Sa učesnikom javnog nadmetanja koji ponudi najpovoljniju cijenu zaključiće se ugovor o kupoprodaji, a prethodno uplaćeni depozit će se uračunati u kupoprodajnu cijenu, dok u slučaju da izabrani ponuđač odustane od kupovine gubi pravo na povraćaj depozita, a stečajni upravnik za kupca može proglasiti drugog po redu najpovoljnijeg ponuđača.

Prodaje se cjelokupna imovina Željezare koja se nalazi u Nikšiću u Ulici Vuka Karadžića bb, osim dvije dizalice koje se nalaze u Luci Bar i ABB uređaja za kompenzaciju električne energije, koji se nalazi na carinskom skladištu u Nikšiću. Ponude učesnika javnog nadmetanja ne obavezuju.

"Prodaja se vrši u viđenom stanju bez prava na naknadnu reklamaciju. Zainteresovana lica uz prethodnu najavu mogu razgledati imovinu stečajnog dužnika,i vršiti neposredan uvid u listove nepokretnosti i popisne liste, svakog radnog dana u vremenu od 8 do 14 časova, počev od dana objave oglasa pa sve do dana njegovog zatvaranja“, navodi se u oglasu.

Na prethodna dva oglasa i pored najava da postoje zainteresovani kupci iz inostranstva, počev od investitora iz Turske, Njemačke, Rusije, Indije, čak i komšija iz Srbije, niko se nije prijavio.

Perišić je kazao da je razlog tome najvjerovatnije cijena koja se pokazala previsokom i zbog koje zainteresovani investitori nijesu dostavili ponude, mada su i članovi Odbora povjerilaca i Sindikat kazali da se ne smije ići ispod cijene od 15 miliona eura.

Željezara četvrtu prodaju dočekuje sa 317 radnika

Nikšićka Željezara, koja je nekada imala preko 7.000 zaposlenih, četvrtu prodaju dočekuje sa 317 radnika. Prvi put je privatizovana 2002. godine, kada je većinski udio kupila ruska kompanija Rusmonostil, koja je nakon kratkog zadržavanja ostavili fabriku u dugovima, a Vlada, preuzimajući dug, dovela novog strateškog partnera, firmu Midlend risorsis holding. I oni su krajem 2006. godine napustili Željezaru.

Nakon njih došla je holandska kompanija Montenegro spešelti stils (MNSS), koja je ostala do aprila 2011. kada je u fabrici na zahtjev većine od 1.412, koliko ih je tada bilo, uveden stečaj.

Ako bi se imovina Željezare prodala za 15 miliona prvo se naplaćuju radnici, zatim Poreska uprava, dok bi manje od million eura ostalo za sve ostale povjerioce

Kada, i ako, se proda Željezara, isplata povjerilaca se vrši na osnovu isplatnih redova, a sva potraživanja koja ne budu izmirena po sili zakona se “otpuštaju”, odnosno naplaćuju u procentu u kojem je to moguće.

U prvom isplatnom redu su radnici koji potražuju 6,2 miliona, u drugom Poreska uprava sa osam miliona, a država sa 33 miliona eura, na račun kredita koji je platila a za koje je dala garancije, je u trećem isplatnom redu.

Ako bi se imovina Željezare prodala za 15 miliona prvo se naplaćuju radnici, zatim Poreska uprava, dok bi manje od million eura ostalo za sve ostale povjerioce što znači da bi država na račun plaćenih garancija od 33 miliona eura mogla da dobije nešto oko 250 000.

Bonus video: