Stiže novo poskupljenje struje

Elektroprivreda i Elektroprenos u petak predaju zahtjeve, na osnovu kojih će RAE utvrđivati cijene, koje će 1. avgusta zamijeniti važeće
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 08:15h

Opozicioni poslanici iz Odbora za ekonomiju saglasni su da Regulatorna agencija za energetiku treba da odbije novo poskupljenje struje, poručujući da u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji treba naći prostora za pad cijena. Elektroprivreda i Elektroprenos u petak predaju zahtjeve, na osnovu kojih će RAE utvrđivati cijene, koje će 1. avgusta zamijeniti važeće.

Prema informacijama “Vijesti”, energetske kompanije će tražiti da ubiraju veći prihod preko računa i da značajno poskupi struja, čije cijene su već povećane od januara ove godine.

Iz RAE se nisu izjasnili u kom pravcu će ići cijene, ali je predsjedavajući Agencije Dragutin Martinović indirektno odgovorio da se može očekivati rast cijena.

"Nema razloga da se cijene ni cent povećaju od avgusta, već možda ima prostora za smanjenje", rekao je Damjanović

On naglašava da su pravila za izračunavanje cijena “u skladu sa evropskom praksom”, ali da ne mogu da tvrde da će to značiti “obavezno povećanje”.

U pravilima RAE se vidi da je ostavljen prostor za rast domaće cijene, a biće povećan i povrat na investicije, što utiče na promjenu.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) pozvao je RAE da koristi ovlašćenje iz Zakona o energetici i da ograniči rast cijena, što može da uradi u nepovoljnoj socijalnoj situaciji države.

"EPCG treba da poveća efikasnost, poboljša kvalitet usluge, smanji nerealne troškovi... Nema razloga da se cijene ni cent povećaju od avgusta, već možda ima prostora za smanjenje", poručio Damjanović.

On je aludirao da su nova pravila odmah izmijenjenja da bi EPCG na lakši način došao do povoljnijih tarifa, što RAE ne priznaje.

Predigra za novi skok

Radojica Živković (Nova) smatra da saslušanje članova RAE, koje je inicirala Vlada, ne daje rezultate, već ga smatra namještaljkom i predigrom za novo poskupljenje.

"Rečeno je da je Vlada zamolila parlament da porazgovara sa RAE. Namještaljka, da bi se građani pripremili na udar na svoje budžete", ocijenio je Živković.

DPS smatra da RAE posao obavlja “zakonito i nezavisno”, potencirajući da “treba reći da nema ugradnje na računima i da se skine fama sa tog papira”

"Pitaju ih radite li transparentno, zakonito, a oni odgovaraju radimo", dočarao je Živković kako poslanici DPS-a “saslušavaju” RAE.

On je dodao da sumnju izaziva kada članovi RAE, i kad ih niko ne pita, ponavljaju da rade zakonito, obraćajući im se: “Znate onu ko priča stalno o poštenju...”.

DPS smatra da RAE posao obavlja “zakonito i nezavisno”, potencirajući da “treba reći da nema ugradnje na računima i da se skine fama sa tog papira”. U SDP-u su zadovoljni što je rad “transparentniji”, a u Novoj i PzP-u su sigurni da cijene određuju u dogovoru sa Vladom.

Živković smatra da je RAE agencija Vlade i da se dogovaraju o cijenama, navodeći da je januarsko poskupljenje uslijedilo nakon razgovora članova Vlade sa italijanskom kompanijom A2A, koja upravlja EPCG.

Malo trošiš, mnogo plaćaš

Insistirano je da da se objasne koliko se od ukupne cijene odnosi na stvarnu potrošnju struje, a koliko na ostala opterećenja računa. Iz RAE su odgovorili da se 44 odsto računa odnosi na potrošnju struje, a ostalo na druge troškove - prenosa, distribucije, naknada snabdjevaču, gubici...

Iz EPCG je ponovljeno da privreda duguje oko 50 miliona eura, KAP 31 milion, Željezara šest miliona, a domaćinstva oko 113 miliona

Ni tarifni paket za najugroženije potrošače ne može još da se primijeni. Iz RAE ističu da su pripremili tarife, ali od Ministarstva rada i socijalnog staranja čekaju podatke o broju korisnika programa.

"Oni kojima je to najpotrebnije čekaće još da nadležni organi donesu odluku koju su najavili prije dva mjeseca", konstatovao je Veselin Bakić (SNP), podsjećajući da nedostaju socijalni kartoni.

Konjević (SDP) je dodao da treba povećati subvencije za struju sa milion eura, što se može uraditi kroz rebalans budžeta, poboljšati kvalitet snabdijevanja i napon jer struja nestaje i kad zagrmi. On je ukazao da cijene treba da odgovaraju kvalitetu usluge.

Iz RAE tvrde da pritisak na njihov rad ne vrše energetske kompanije, Vlada i A2A, ali pritiskom doživljavaju rad dijela nevladinog sektora i sindikalaca

Iz EPCG je ponovljeno da privreda duguje oko 50 miliona eura, KAP 31 milion, Željezara šest miliona, a domaćinstva oko 113 miliona.

Damjanović je pitao zašto EPCG zbog duga KAP-a ne pokrene stečaj, jer svima stvara probleme.

"Mogu otvoreno da sumnjam da ukoliko ne rješavate taj dio problema sa KAP-om, transponujete vaše probleme kroz neke druge troškove u tarife i povećava se cijena za građane", upozorio je Damjanović.

Ništa još od Lukšićevih inicijativa

Iz RAE tvrde da pritisak na njihov rad ne vrše energetske kompanije, Vlada i A2A, ali pritiskom doživljavaju rad dijela nevladinog sektora i sindikalaca jer se “na protestima maše računima”.

Iz Nove su odgovorili da NVO treba da preduprijede negativne odluke.

Zarija Pejović (PzP) kaže da nedostaje svijesti o teškoj socijalnoj situaciji, saopštavajući da se radi o protestima građana koji su nezadovoljni zbog nemaštine, a struja je među najskupljim u regionu.

Poslanici opozicije upozoravaju na veliki problem što EPCG i A2A dvije godine ne investiraju desetine miliona eura, već preko 60 miliona “obrće” Prva banka

U kojoj fazi je ispitivanje poslovanja EPCG nije odgovorio pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović, koji je i član Odbora EPCG, navodeći da je “ta radnja u toku”. Iz SNP-a su zaključili da je bitno provjeriti da li naduvani troškovi EPCG povećavaju cijene.

Zabrinjava što je Čanović najavio mogućnost vraćanja komercijalnih gubitaka, koje je Ustavni sud ukinuo.

VO zaklan zbog 60 miliona u Prvoj

Poslanici opozicije upozoravaju na veliki problem što EPCG i A2A dvije godine ne investiraju desetine miliona eura, već preko 60 miliona “obrće” Prva banka. Živković smatra da je novac zarobljen u Prvoj da bi čuvao likvidnost banke bivšeg premijera i njegove familije.

Pejoviću to što EPCG ne ulaže u primarnu djelatnost i priča da više zarađuju u bankarskom sektoru miriše na korupciju. On žali što je EPCG predata A2A jer “vo je zaklan radi dva kila mesa i 60 miliona u Prvoj”.

Predstavnik EPCG Sreten Gojković navodi da je oko 23 miliona eura uloženo u 2010. i 2011.

Neinvestiranje ne zabrinjava RAE, osim što tvrde da kapital u Prvoj ne opterećuje cijene. Zamjenik direktora RAE Pero Vučković kaže da je potrebno efikasnije poslovanje EPCG, ali se mora dati šansa za profit, a “gdje će pare ulagati stvar je preduzeća”.

Predstavnik EPCG Sreten Gojković navodi da je oko 23 miliona eura uloženo u 2010. i 2011. što je manje nego do tad, navodeći da su investicije čekale “pribavljanja projektne dokumentacije, urbanističko-tehničkih uslova, građevinskih dozvola”. On kaže da su sada “stvoreni preduslovi za investicije”.

"Neinvestiranje ne opterećuje direktno potrošače, ali zadržavanje sredstava opterećuje bilanse EPCG i može se kroz neopravdane troškove preliti na cijene", opomenuo je Damjanović (SNP).

Galerija

Bonus video: