Prvo zakon, pa crnogorska stambena štedionica

Popović je rekao da se cijene stanova koje gradi CFSSI kreću od 600 do 750 eura po kvadratnom metru
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 16:04h

Prva crnogorska stambena štedionica, za koju je potpisan protokol o saradnji između Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) i italijanske kompanije Infogrup, biće osnovana nakon donošenje zakona koji reguliše tu problematiku.

Štedionica će, kako očekuju potpisnici, doprinijeti rješavanju stambenih pitanja građana po povoljnijim uslovima nego što je to sada slučaj sa kreditima komercijalnih banaka.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja protokola, štedionica će se baviti namjenskim prikupljanjem depozita građana i preduzeća, odobravanjem kredita za rješavanje stambenih potreba i opremanjem stanova svojih štediša. Količina novca koji se štedi neće imati donju ili gornju granicu.

Predsjednik Odbora direktora CFSSI Danilo Popović je kazao da se nada da će zakon o stambenoj štednji biti usvojen do kraja godine, nakon čega bi mogli da formiraju i štedionicu.

"Vlada bi trebalo da razmotri zakon, čije bi usvajanje doprinijelo rješavanju stambenih pitanja građana po povoljnijim uslovima. Siguran sam u realizaciju ovog projekta koji će biti od koristi Crnoj Gori, ali očekujem i poteškoće", rekao je Popović i dodao štediše nakon dvije godine stiču pravo na dobijanje kredita po povoljnim uslovima, a da su za prevazilaženje tog vremenskog perioda predviđeni zajmovi za međufinansiranje.

Stan nakon dvije godine

Objašnjeno je da su to su manji krediti sa kraćim rokom otplate, koji služe kao priprema za rješavanje stambenog pitanja.

"Štediše će nakon dvije godine imati priliku da kupe stan. Njihove mjesečne uplate neće biti limitirane, a zavisiće od materijalnih mogućnosti pojedinca. Kroz projekat će se omogućiti kupovina stanova onima koji to sada ne mogu", naveo je Popović i rekao da CFSSI, čiji su vlasnici i osnivači Vlada, Unija poslodavaca i Savez sindikat Crne Gore, tokom godine namjerava da počne gradnju 850 novih stambenih jedinica.

Popović je rekao da se cijene stanova koje gradi CFSSI kreću od 600 do 750 eura po kvadratnom metru

Popović je rekao da se cijene stanova koje gradi CFSSI kreću od 600 do 750 eura po kvadratnom metru, a da će štedionica omogućiti i građanima čije firme nemaju ugovor sa Fondom da dođu do stanova koje oni grade.

Infogrup zainteresovana na crnogorsku štedionicu

Partner CFSSI, Infogrup pruža informatička rješenja za sektore finasija i industrije i dio je grupe Intesa Sanpaolo.

Generalni direktor Infogrupe Luka Renci je kazao da će ta kompanija, u vremenu do donošenja zakona, analizirati situaciju u Crnoj Gori, kako bi utvrdila da li postoje uslovi za dugoročna ulaganja.

Renci je rekao da je Infogrup zainteresovana za crnogorsku štedionicu jer ta kompanija pruža informatička rješenja za sektore finansija.

"Potpisivanje Protokola predstavlja prvi korak u budućoj saradnji koju ćemo imati u Crnoj Gori i činjenicu da ovjde možemo da radimo. Cilj je i da osnujemo filijalu koja bi zapošljavala ljude iz Crne Gore", kazao je Renci.

Inače, mirnu i svečanu atmosferu koju su predstavnici CFSSI upriličili povodom početka saradnje sa italijanskim partnerima samo je na trenutak prekinulo melodija telefona predsjednika nikšićkog povjereništva Saveza sindikata Crne Gore Branka Gardaševića, sa kojeg se čuo govor predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Galerija

Bonus video: