Opozicioni poslanici poručili: Nema razloga da struja opet poskupi

Predstavnici RAE smatraju i da sadašnja cijena struje ne može nikako da bude razlog nezadovoljstva u državi
0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.03.2012. 15:56h

Članovi parlamentarnog Odbora za ekonomiju iz opozicije saglasni su da nema razloga da struja od avgusta bude skuplja, poručujući da u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji treba naći prostora za pad cijena.

Elektroprivreda i Elektroprenos u petak će dostaviti zahtjeve, na osnovu kojih će Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrđivati nove cijene električne energije, koje će 1. avgusta smijeniti važeće.

Cijene su povećane od januara ove godine i domaćinstvima je skuplja struja za oko sedam odsto. Iz RAE su saopštili da sada ne mogu da se izjasne u kom pravcu će ići cijene, jer će to utvrditi kada ocijene zahtjev energetskih kompanija, ali je predsjedavajući Agencije Dragutin Martinović indirektno odgovorio da može doći do rasta cijena.

Martinović je saopštio da podsticajna pravila RAE za izračunavanje cijena idu ka tržišnim kretanjima, što znači da planiraju da dižu domaću cijenu. U pravilima RAE predviđeno je povećanje povrata na investicije, što je jedan od parametara koji diktira cijene.

Radojica Živković (Nova) sumnja da je imalo svrhu današnje saslušanje na sjednici Odbora za ekonomiju, koje je inicirala Vlada, jer smatra da je sve namještaljka i priprema građana na novo poskupljenje i udar na njihove budžete

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) pozvao je RAE da koristi ovlašćenje iz Zakona o energetici i da ograniči rast cijena u nepovoljnoj ekonomsko-socijalnoj situaciji države.

“EPCG treba da poveća efikasnost, poboljša kvalitet, smanji nerealne troškovi, riješi situaciju sa Kombinatom aluminijuma... Nema razloga da se cijene ni cent povećaju od avgusta, već možda ima prostora za smanjenje”, ocijenio je Damjanović na konsultativnom saslušanju članova RAE, EPCG i Vlade o poskupljenje struje od januara.

Dok DPS ocjenjuje da RAE radi “zakonito i pošteno”, a u SDP-u su zadovoljni što je rad regulatora “transparentniji”, u većini opozicionih partija sigurni su da cijene određuju u dogovoru sa Vladom. Pripremaju novi skok Radojica Živković (Nova) sumnja da je imalo svrhu današnje saslušanje na sjednici Odbora za ekonomiju, koje je inicirala Vlada, jer smatra da je sve namještaljka i priprema građana na novo poskupljenje i udar na njihove budžete.

Iz EPCG su ponovili da su sredstva oročena jer im isplativije da ubiraju kamatu, nego da ulažu u infrastrukturu po povratu na investicije koji je odobravao RAE

Živković je saopštio da članovi RAE ponavljaju da rade zakonito, što bi po definiciji trebalo da rade, ali smatra da se cijene dogovaraju, jer je poskupljenje od januara uslijedio nakon razgovora predstavnika Vlade sa partnerskom italijanskom kompanijom A2A, koja upravlja EPCG.

Poslanici opozicije su istakli da je veliki problem što EPCG i A2A dvije godine ne investiraju desetine miliona eura, već preko 60 miliona čuva likvidnost Prve banke.

Iz EPCG su ponovili da su sredstva oročena jer im isplativije da ubiraju kamatu, nego da ulažu u infrastrukturu po povratu na investicije koji je odobravao RAE. Menadžment EPCG je pozvan da ulaže da bi smanjio gubitake u distributivnom sistemu, poboljšao kvalitet usluge...Bez investicija, a novac zarobljen u PrvojŽivković (Nova) smatra da je novac zarobljen u Prvoj banci, dok Pejović kaže da mu priča o neinvestiranju i većoj kamati od povrata RAE miuriše na korupciju, a pitanje je političkog uticaja to što se novac ne koristi.

“Oni kojima je to najpotrebnije čekaće još da nadležni organi donesu odluku koju su najavili prije dva mjeseca”

Predstavnik EPCG Sreten Gojković je rekao da je oko 23 miliona eura uloženo u 2010. i prošloj godini, što je manje nego do tad, saopštavajući da su investicije čekale zbog “pribavljanja projektne dokumentacije, urbanističko-tehničkih uslova, građevinskih dozvola”, poručujući da su “stvoreni preduslovi za investicije”.

Poslanici su insistirali da RAE i EPCG objasne koliko se od ukupne cijene odnosi na stvarnu potrošnju struje, a koliko na ostala opterećenja računa. Iz RAE su odgovorili da se 44 odsto računa odnosi na potrošnju struje, a ostalo na druge troškove - prenosa, distribucije, naknada snabdjevaču, gubici...

Na pitanje Veselina Bakića (SNP) kada će pripremiti tarifni paket za najugroženije potrošače, iz RAE su saopštili da je to urađeno, ali od Ministarstva rada i socijalnog staranja i dalje čeka podatke o broju korisnika programa.

“Oni kojima je to najpotrebnije čekaće još da nadležni organi donesu odluku koju su najavili prije dva mjeseca”,konstatovao je Bakić. Kad zagrmi, nema struje Raško Konjević (SDP) je saopštio da je potrebno povećati subvencije za struju i poboljšati kvalitet snabdijevanja jer struja nestaje kad zagrmi.

“Odnos kvaliteta snabdijevanja i cijena je na našu štetu”, ukazao je Konjević.

Iz EPCG je ponovljeno da privreda duguje oko 50 milioan eura, KAP 31 milion, Željezara šest miliona, a ostatak od oko 113 miliona – domaćinstva

Iz RAE su priznali da se o tome mora voditi više računa, a ocijenili su da EPCG treba da pojača naplatu potraživanja, koja sada iznose preko 200 miliona eura, snizi određene troškove i prilagodi se eventualnom budućem smanjivanju plata.

Iz EPCG je ponovljeno da privreda duguje oko 50 milioan eura, KAP 31 milion, Željezara šest miliona, a ostatak od oko 113 miliona – domaćinstva. Iz RAE su saopštili da pritisak na njihov rad ne vrše energetske kompanije, Vlada i A2A, ali pritiskom doživljavaju rad dijela nevladinog sektora i sindikalaca jer se “na protestima maše računima za struju”.Još ništa od Lukšićevih inicijativa Zarija Pejović (PzP) zamjerio je što fali svijesti o teškoj socijalnoj situaciji, saopštavajući da su građani nezadovoljni zbog "gole" nemaštine. U Agenciji smatraju da cijene struje ne mogu biti razkog nezadovoljstva jer su “padale od 2008. godine”, a nedavno su koristili 2009. godinu, koja je i donijela pojeftinjenje kada je Upravni sud ocijenio nezakonitom odluku Agencije o rastu cijena.

U kojoj fazi je ispitivanje poslovanja EPCG nije odgovorio pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović

Poslanici su upoznati da još ništa nema od pompezno najavljene inicijative premijera Igora Lukšića o povećanju popusta za redovne platiše i da se poveća korišćenje jeftine tarife, jer Odbor direktora EPCG o tome nije donio odluku.

U kojoj fazi je ispitivanje poslovanja EPCG nije odgovorio pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović, koji je i član Odbora EPCG, navodeći da je “ta radnja u toku”, a iz SNP-a su naglasili da je to posebno bitno zbog provjere da li naduvani troškovi EPCG povećavaju cijene.

Bonus video: