Ponovo regionalni lider u cijenama goriva

Litar eurosupera BMB 98 koštaće 1,52 eura, a BMB 95 1,49 eura. Litar eurodizela koštaće 1,36 eura, a eurodizela za komercijalne svrhe 1,15 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 10:53h

U Crnoj Gori su od sinoć na snazi nove rekordne cijene goriva - benzin je poskupiti šest centi, a dizel pet centi.

Crna Gora je ponovo i regionalni lider u cijenama goriva jer je prestignuta Hrvatsku koja je na tronu bila proteklih 10-ak dana kada je njihova Vlada povećala PDV na čak 25 odsto.

Bezolovni eurosuper 98 u Crnoj Gori od sinoć košta 1,52 eura dok je u Hrvatkoj i sa novim porezom jedan cent jeftiniji.

Super 95 je sa 1,49 eura za tri centa skuplji nego u Hrvatskoj, samo je eurodizel čija je cijena od sinoć 1,36 eura jeftiniji nego u Hrvatskoj i to za jedan cent.

Crna Gora je sa novim cijenama značajno odmakla i od Srbije gdje je super 98 jeftiniji četiri centa, super 95 za čak 17 centi, dok je eurodizel jeftiniji za dva centa.

Bosna i Hercegovina je i dalje rekorder po niskim cijenama goriva, tako je super 98 jeftiniji za 23 centa, super 95 za 26 centi a eurodizel za 11 centi.

Eurodizel namijenjen za komercijalne svrhe, za proizvođače hrane i prevoznike, koje subvencioniše Vlada Crne Gore koštaće 1,15 eura, a lož ulje košta 1,07 eura, što je pet centi više nego do sada.

U cijenu goriva najviše se “ugrađuje” država sa akcizama, PDV-om i carinom. Te dažbine iznose oko polovine cijene goriva.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Galerija

Bonus video: