PzP inicira novu skupštinsku raspravu o KAP-u

Medojević smatra da Lukšić treba da otvori konsultacije sa liderima opozicije zbog dogovora o problemima u državi, a potom da podnese ostavku
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 12:07h

Pokret za Promjene (PzP) iniciraće ponovno zasjedanje parlamenta zbog problema u Kombinatu aluminijuma (KAP), a od vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić, tražiće pokretanje istrage protiv potpisnika kupoprodajnog ugovora i onih koji su uticali da se napravi onaj o poravnanju.

Lider PzP-a Nebojša Medojević, kazao je da ukoliko to ne bude dalo nikakvog efekta, pozvaće građane da se pridruže javnom protestu ispred državnog tužilaštva.

"Protest ćemo organizovati kada bude izvjesno da će garancije pasti", rekao je Medojević na konferenciji za novinare.

On je dodao da, ukoliko ne bude nikakvih rezultata, PzP će pokrenuti konsultacije unutar opozicije sa predlogom da opozicija napusti parlament i ne učestvuju na izborima.

U PzP-u smatraju da je vrijeme za ozbiljne konsultacije.

"Premijer Igor Lukšić je na sastanku koji smo imali najavio da će otvoriti konsultacije sa opozicijom oko svih otvorenih pitanja. Trenutno nema značajnijih i važnijih pitanja od ovih garancija KAP-u jer nije to samo novac, jer se vidi da su institucije države nemoćne da se suprostave volji jednog čovjeka", kazao je Medojević.

Nema novca za isplatu garancija

On je pozvao Lukšića i predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića da se što prije zakažu konsultacije.

"Premijer ne može da sprovede odluku svoje Vlade. Vlada i Skupština su zatražili da se što prije raskine ugovor sa vlasnicima KAP-a, a poslije jednog intervjua predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića, Vlada to ne može da uradi", kazao je Medojević.

"Nijedna banka neće da da kredit jer je pod prijetnjom još 130 miliona eura garancija", rekao je Medojević

Medojević smatra da Lukšić treba da otvori konsultacije sa liderima opozicije zbog dogovora o problemima u državi, a potom da podnese ostavku i da se naprave konsultacije o izboru nove Vlade.

"U toj Vladi učestvovaće sve opozicione stranke koje će se prethodno dogovoriti sa sindikatima i nevladinim sektorom o planu šta Vlada treba da radi. To bi bila tranziciona Vlada koja bi omogućila da se zaštiti interes Crne Gore, da se omogući da građani pristojno žive i da se ekonomija spasi od totalnog bankrotstva", objasnio je Medojević.

On je podsjetio da su poreski obveznici Crne Gore dali 32 mililona eura garancija Željezari, 44 miliona eura za Prvu banku, a sada da treba da daju 170 miliona eura iz budžeta.

"U ovom trenutku nemamo novca za isplatu garancija, nijedna banka neće da da kredit jer je pod prijetnjom još 130 miliona eura garancija", zaključio je Medojević.

Radulović: Voda je došla do poda

Poslanik PzP-a, Branko Radulović kazao je da kada je u pitanju KAP, energetsko metalurški lanac i cijeli socio-ekonomski razvojni kontekst Crne Gore, voda je došla do poda.

"Ili će KAP biti kamen o vratu da nestane Crna Gora i da se izazove dužničko ropstvo, da Crna Gora bankrotira, ili će se Crna Gora okrenuti nečemu što znači pravna država, puno radnih mjesta i što znači jak privredni rast", poručio je Radulović.

Za budućnost KAP-a, kako je rekao, postoje sva rješenja i to kako da se napravi da fabrika ne zavisi toliko ni od električne energije i da bude motorna snaga razvoja Crne Gore, ali ona nijesu primjenjivana zbog Mila Đukanovića i njegovog ruskog partnera Olega Deripaske.

Radulović je saopštio da su u januaru primici i rashodi budžeta bili su 25 odsto manji, što znači, kako je rekao, da je budžet 25 odsto bio u deficitu.

“Ukoliko se aktiviraju sve garancije javne finansije će bankrotirati i država Crna Gora će bankrotirati jer neće moći da servisira svoje obaveze”, upozorio je Radulović.

On je potvrdio da će PzP ići na odbranu države.

"Kada se aktiviraju garancije ove sedmice, pokušaćemo da utičemo preko državnih institucija, ukoliko se to ne može uraditi i vlast ne bude ispoštovala minimum koji je donijela Skupština, tada idemo ispred vrhovnog državnog tužioca", poručio je Radulović.

Galerija

Bonus video: