Zaposleni Muzeja, galerija i biblioteke Budva počinju protest

"Ukoliko ne bude ikakvih pomaka, sljedeće protestno okupljanje organizovaćemo ponovo 3. aprila" saopšteno je iz Sindikalne organizacije
0 komentar(a)
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.03.2012. 13:01h

Zaposleni u javnoj ustanovi Muzeji, galerija i biblioteka Budva održaće u utorak protest, nezadovoljni situacijom u kojoj se već četiri godine nalaze.

Njima će se u protestu pridružiti i radnici TV Budva okupljeni oko sindikalne organizacije.

Sindikalna organizacija te ustanove saopštila je da će mirni protestni skup biti održan u terminu redovne polusatne pauze, od 10 sati.

"Protestni skup organizujemo prevashodno zbog neizmirenih zarada, neizmirenja obaveza po osnovu zdravstvenog, penzionog i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, nejednakosti i u određenom smislu diskriminacije kada je isplata zarada u pitanju", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikalne organizacije su naveli da su, nakon dopisa upućenog predsjedniku opštine, u kojem su informisali o protestnom okupljanju, protekle sedmice dobili decembarsku zaradu, koju su mnogi budžetski korisnici već odavno dobili, a neki čak i januarsku.

"Za sada nam se duguju dvije zarade, za koji dan i treća, što je dakako razlog za veliko nezadovoljstvo zaposlenih, tim prije što je najavljeno da su plate prioritet i da će one, iako umanjenje, od početka ove godine biti redovne", dodaje se u saopštenju.

U protekle dvije godine, kako je saopšteno, zaposlenima nijesu uplaćeni ni doprinosi po svim osnovama.

"A ono što posebno vrijeđa, jeste svakako nejednakost u pogledu isplate zarada, i stav i odnos prema zaposlenima u našoj Ustanovi kao instituciji kulture. Slučajno ili ne, ali svakako je indikativna činjenica da uvijek posljednji dođemo na red za isplatu, uprkos najavama u prethodnim razgovorima da će se nastojati da ubuduće ne bude tako", navodi se u saopštenju.

Sindikalna organizacija očekuje da im u što kraćem roku budu isplaćene sve zaostale zarade i da im se ponudi preciznija informacija o isplatama, budući da protest organizuju prevashodno zbog neizmirenih zarada.

"Ukoliko ne bude ikakvih pomaka, sljedeće protestno okupljanje organizovaćemo ponovo za sedam dana, dakle i u utorak 3. aprila. Takođe, pozivamo i očekujemo da nam se pridruže i ostali zaposleni koji se nalaze u istoj situaciji i dijele naše nezadovoljstvo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: