neosjetno 22 miliona

Jelić: Građani neće osjetiti posljedice vraćanja KAP-ovog duga

On kaže da je moguće da se Ministarstvo finansija dogovori sa Dojče bankom da 22 miliona vrati u ratama
0 komentar(a)
dojce banka, Foto: Creative Commons ell brown
dojce banka, Foto: Creative Commons ell brown
Ažurirano: 25.03.2012. 12:03h

Predstavnik DPS-a u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Zoran Jelić smatra da građani neće osjetiti posljedice ako država plati 22 miliona eura Dojče banci, jer je ruski partner odbio potpiše Ugovor o preuzimanju obaveza, javlja radio Antena M.

''Kad se izda garancija, to znači da automatski imate rezervaciju u budžetu. Kao kad banka daje određene garancije i mora da izdvoji rezervaciju u svom budžetu, tako je i Ministarstvo finansija u budžetu Crne Gore izdvojilo određene rezervacije. U slučaju da partner za kojeg je izdalo garanciju ne plati svoje obaveze, onda Ministarstvo finansija kao garant u ime države izdvaja te rezervacije i na osnovu njih plaća kredit, u konkretnom slučaju Dojče banci, tako da te rezervacije od 22 miliona postoje", kaže Jelić.

On kaže da je moguće da se Ministarstvo finansija dogovori sa Dojče bankom da 22 miliona vrati u ratama.

Isto tako smatra da je moguće i da se aktiviraju sve garancije od oko 170 miliona. To bi već imalo posljedica. Zato, kaže Jelić, sa Rusima moramo biti veoma oprezni.

''I ruskog partnera na neki način primorati da poštuje određene odredbe ugovora u vezi sa tim garancijama, kao i sa ostalim garancijama koje je moguće aktivirati ukoliko ruski partner ne prihvati da plati određena potraživanja koja su data po osnovu tih kredita. Ruski partner treba da se uozbilji", ističe on.

Preporučujemo za Vas