Bankari izbjegavaju priču o smanjenju kamata

CBCG smatra da banke svoje interne neracionalnosti (previsoke operativne troškove) ne treba da prebacuju na klijente preko visokih kamatnih stopa
50 pregleda 0 komentar(a)
banka, Foto: Luka Zeković
banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.03.2012. 01:28h

Bankari nijesu saglasni sa stavom Centralne banke Crne Gore (CBCG) da bi sniženje njihovih operativnih troškova doprinijelo da se smanje kamatne stope klijentima.

Ocjenjuju da su visoki troškovi za rezervacije za kreditne gubitke i kamatne stope koje plaćaju za štednju važni faktori koji utiču na visinu kamatnih stopa za kredite, zatim činjenica da nijesu zaživjele finansijske institucije sa velikim depozitima čiji bi se novac mogao plasirati po nižim kamatnih stopama, kreditni rejting zemlje, situacija na međunarodnom finansijskom tržištu...

Bankari smatraju da ima prostora za snižavanje troškova, ali da to zavisi i od raznih premija i naknada koje plaćaju i na koje ne mogu uticati.

Prema podacima CBCG, opšti troškovi banaka (troškovi plata, doprinosa, poslovnih prostora, reklama...) na kraju prošle godine dostigli su106,4 miliona eura i viši su za 4,7 odsto (4,8 miliona eura) u odnosu na kraj 2010. godine, odnosno za 5,3 odsto (5,3 miliona eura) u odnosu na kraj 2009. godine i u njihovom snižavanju regulator vidi prostor za snižavanje kamatnih stopa.

CBCG smatra da banke svoje interne neracionalnosti (previsoke operativne troškove) ne treba da prebacuju na klijente preko visokih kamatnih stopa.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: