Banka mora da preuzme radnike hotela Otrant

Banka NLB Interfinanz je hotel preuzela krajem novembra od Barklija jer ta kompanija nije vratila kredit od 10,6 miliona eura
365 pregleda 0 komentar(a)
Otrant, Foto: Samir Adrović
Otrant, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 22.03.2012. 22:32h

Novi vlasnik hotela Otrant, švajcarska banka NLB Interfinanz, dužna je da preuzme zaposlene radnike tog hotela prema kolektivnom ugovoru koji je bio zaključen sa bivšim poslodavcem, ruskom kompanijom Barkli Montenegro, ocijenjeno je na nedavnom sastanku u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Banka je hotel sa pripadajućim nekretninama preuzela krajem novembra od Barklija jer ta kompanija nije vratila kredit od 10,6 miliona eura. Hotel nije preuzet kao kompanija već kao nekretnina, zbog čega se nije znalo kome pripadaju radnici i ko je dužan da im isplaćuje plate.

Prema tom zaključku ministarstva kompanija Barkli radnicima je dužna tri lična dohotka za period dok je bila vlasnik hotela, a banka duguje posljednje četiri plate.

"Shodno zakonu o radu, kompanija NLB Interfinanz dužna je da primjenjuje kolektivni ugovor prethodnika najmanje godinu od dana promjene poslodavca, osim ako prije isteka tog roka istekne vrijeme na koje je zaključen kolektivni ugovor kod poslodavca prethodnika, ili kod poslodavca sljedbenika bude zaključen novi kolektivni ugovor što sada nije slučaj", ocijenjeno je na sastanku.

Zakupac, ulcinjska kompanija Argos obavezna je da obavi razgovore sa zaposlenima i ministarstvu dostavi spisak radnika za koje ima interesovanje za dalji radni angažman

Učesnici skupa zadužili su Ministarstvo održivog razvoja i turizma da preko ambasade Rusije uspostavi kontakt sa kompanijom Barkli, imajući u vidu da su Rusi prije nego što su otišli radnicima ostali dužni tri plate, a Opštini na ime naknade za komunalno opremanje 400.000 eura.

"Zadužuje se Ministarstvo održivog razvoja i turizma da uputi dopis Poreskoj upravi u vezi sa statusom uplaćenih sredstava po osnovu kupoprodaje hotela sa posebnim aspektom na moguće postojanje razlike od kupoprodajne cijene hotela, do iznosa i potraživanja banke po osnovu kredita", zaključeno je na sastanku.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja zaduženo je da obavi inspekcijsku kontrolu kompanije Barkli Montenegro i ustanovi trenutno stanje statusa zaposlenih, kao i status realizacije obaveza poslodavca u skladu sa postojećim kolektivnim ugovorom i zakonom o radu.

Zakupac, ulcinjska kompanija Argos obavezna je da obavi razgovore sa zaposlenima i ministarstvu dostavi spisak radnika za koje ima interesovanje za dalji radni angažman. Takođe, Argos i Sindikat Otranta zaduženi su da izvrše primopredaju inventara, dok resorno ministarstvo sa Morskim dobrom mora utvrdi budući status kupališta ispred hotela.

Bonus video: