U avgustu će se znati hoće li biti autoputa

"Pošto je došlo do promjena i na građevinskom i na finansijskom tržištu, treba još jednom analizirati i vidjeti koja je opcija najprihvatljivija", kaže Živković
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 02:28h

Sredinom avgusta znaće se hoće li se, kako i kada, graditi prvi kilometri autoputa u Crnoj Gori. Tada ističe petomjesečni rok engleskoj konsultantskoj kući Skot Vilson da izabere najbolju opciju za relizaciju ovog projekta.

Da bi konsultant imao domaću stručnu pomoć i kompletnu logistiku, Savjet za privatizaciju nedavno je formirao posebni tim za implementaciju tog projekta.

"Mi već sredinom aprila očekujemo početni izvještaj konsultanta. U tom izvještaju konsultant će ocijentiti studije i projektnu dokumentaciju koja je do sada urađena i razraditi sve projektne zadatke koje je dobio sa dinamičkim planom šta će kad da radi. Konsultant do sredine avgusta treba da pripremi tehničku studiju o opcijama realizacije projekta izgradnje autoputa Bar - Boljare i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu. On će da razmotri sve opcije i u prostornom i u finansijskom smislu, i da predloži najbolju tako da ćemo već sredinom agvgusta znati šta je opcija", kaže Angelina Živković, šef ovog tima i savjetnik ministra saobraćaja.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo prije skoro godinu počelo pripreme za izradu projektnog plana koji treba da završi Skot Vilson. U međuvremenu je od Investicionog okvira za zapadni Balkan (program EU, međunarodnih finansijskih organizacija i donatora) dobijeno pola miliona za izradu dva nova dokumenta koji treba da pokažu da li se i kako može graditi autoput u Crnoj Gori.

Živković kaže da ovo ne znači vraćanje na početak priče o izgradnji autoputa.

"To nikako nije tako. Kada bi se sve vratilo na početak, trebalo bi nam tri godine. Umjesto toga, pošto je u međuvremenu došlo do promjena i na građevinskom i na finansijskom tržištu, treba još jednom sve analizirati i vidjeti koja je opcija najprihvatljivija", kaže Živković.

Tender za izbor graditelja autoputa do granice sa Srbijom raspisan je u oktobra 2008, a godinu kasnije u Gornjim Mrkama je svečano, presjecanjem vrpce, i započeta “najveća crnogorska investicija”.

Međutim pravi radovi nisu počeli pa je raskinut ugovor sa prvorangiranim na tenderu hrvatskim Konstruktorom, a zatim su propali i pregovori sa grčko-izraelski konzorcijum Aktor-Šikun binui i kineskom grupom Poli.

Galerija

Bonus video: