Neksan ostaje u Željezari do 15. aprila

Davidović je podsjetio da je produženje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji prolongirano zbog veće cijene struje za Željezaru
0 komentar(a)
željezara, Foto: Ivan Petrušić
željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.03.2012. 16:15h

Kompanija Neksan produžiće do sredine aprila ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa nikšićkom Željezarom, koji je istekao 15. marta.Predstavnici Neksana i Željezare potpisaće danas ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji do 15. aprila, do kad važi i onaj o isporuci električne energije sa Elektroprivredom (EPCG).Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, rekao je da ne zna da li će nakon tog roka EPCG tražiti nove garancije i uslove i dodao da će ispuniti sve preuzete obaveze prema povjeriocima i dobavljačima.On je potvrdio da su pregovori o produženju ugovora sa Željezarom dugo trajali, ali i da to nije značilo da će Neksan napustiti fabriku i radnike.

Davidović je podsjetio da je produženje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji prolongirano zbog veće cijene struje za Željezaru, koja u stečaju od aprila prošle godine. Cijena struje za tu kompaniju je u prosjeku povećana 15,6 odsto, dok je za druga preduzeća na istoj mreži poskupila svega tri odsto.„Ni do danas nijesmo dobili odgovor kako je to moguće. Tražimo odgovor, pa makar i negativan. Neka odbiju našu tužbu, ali to mora da se saopšti i razriješi“, poručio je Davidović.

Produkcija povećana 100 odstoOn smatra da se ne smije dopustiti da propadne Željezara, koja je u prošlih 11 mjeseseci pod upravom Neksana napravila „enormno velike rezultate“.„Dovoljno je reći da smo kapacitete pogona Kovačnice, glavnog agregata u Željezari, gdje se ostvaruju najveći rezultati, povećali 100 odsto.

U vremenu bankrota i propasti duplirati kapacitete nekog pogona je više od čuda“, ocijenio je Davidović.

U vremenu bankrota i propasti duplirati kapacitete nekog pogona je više od čuda

On tvrdi i da Neksan nije samo sačuvao preuzete kapacitete fabrike, već da je i povećao produkciju 100 odsto.Davidović je naveo i da za prodaju Željezare ima interesenata, koji trebalo da se o tome izjasne do ponedjeljka, kada je zakazana javna licitacija u Privrednom sudu. Ukoliko javno nadmetanje propadne, biće raspisan i treći oglas za prodaju nikšićke fabrike, po nižoj cijeni.„Očekujemo da će oglas biti uspješan, ali i u suprotnom, država mora isključivo iz ekonomskih razloga da sačuva Željezaru, za koju smo dokazali da može da posluje i ubuduće zaposli i 500 novih radnika“, kazao je Davidović.On smatra da je prodaja neophodna, jer ni jedan pojedinac ne može da obezbijedi dovoljno novca za rekonstrukciju i obrtni kapital, kako bi Željezara mogla uspješno da funkcioniše.

Davidović je naveo i da za prodaju Željezare ima interesenata, koji trebalo da se o tome izjasne do ponedjeljka, kada je zakazana javna licitacija u Privrednom sudu

„Biće teško nadomjestiti ono što je u prethodnih deset godina upropašteno u u fabrici, ali sa dobrim biznis planom ona ima šansu“, poručio je Davidović. On smatra i da bi Željezaru, ukoliko se ne obezbijedi strani investitor, trebalo da kupe radnici sa poslovodstvom, uz podršku države i odlaganje obaveza prema povjeriocima.„Željezara bi našla mjesto pod suncem u takvom privatno–javnom partnerstvu“, kazao je Davidović i dodao da će uprava formirati Savjet za spas fabrike i predočiti pripremljeni biznis plan, prema kojem bi kompanija mogla da opstane sa 50 odsto korišćenja novih agregata i kapaciteta i uz doinvestiranje. On je saopštio i da je u početnom nesnalaženju, u prva dva mjeseca kada je Neksan preuzeo upravljanje Željezarom, izgubio 3,8 miliona eura, kada je proizvedeno četiri hiljade tona nekvalitetene robe.

Bonus video: