Ekonomski fakultet iz Podgorice najinovativnija škola

Na nedavno završenom samitu prijavljeno je skoro 24.000 mladih iz više od 200 država, koji su generisali 1.469 inovativnih ideja i time već poboljšali život 270.000 ljudi
85 pregleda 0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ekonomski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2012. 14:02h

Podgorički Ekonomski fakultet izabran je za najinovativniju školu na međunarodnom takmičenju za mlade "Challenge:Future", koje podstiče razvoj potencijala i ideja mladih ljudi. Okuplja 24.000 mladih ljudi iz više od 1.500 poslovnih škola i univerziteta iz preko 200 država širom svijeta.

Mentor ekipama sa Ekonomskog fakulteta koje su učestvovale na takmičenju bio je Vladimir Vulić, saradnik u nastavi na Ekonomiji. Vulić je takođe i član mentorskog odbora Challenge:Future (Challenge:Future Educators Board).

Challenge:Future samitu je prisustvovala i Jovana Đurković, student Ekonomskog fakulteta i član odbora mreže Challenge:Future centara. Ona je od ostalih članova ovog odbora izabrana da održi govor na velikom finalu Challenge:Future samita, a takođe je u ime Ekonomskog fakulteta primila nagradu za najinovativniju školu.

Forum mladi se odvijao na Bledu, u Sloveniji, od 16. do 21. marta.

Pobjednici takmičenja su ekipe WeBuilt:Africa iz Nigerije i Rush Hot Chilli Brains iz Rusije.

Nigerijska ekipa je uvjerila žiri i međunarodnu javnost idejom o obnavljanju pijaca i kuća siromašnih predjela svijeta uz upotrebu recikliranih materijala, a ruska sa idejom o izgradnji univerzalne društvene mreže, koja povezuje volontere, dobrotvorne fondove i društveno-odgovorne preduzetnike, te im omogućava saradnju.

Na C:F samitu je učestvovalo 80 inovativnih i društveno-odgovornih mladih iz 38 država, koji su u dijalogu sa uglednim stručnjacima iz poslovnog, akademskog i političkog svijeta tražili rješenja za pametniji i bolji svijet, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Na C:F samitu je svoje projekte predstavilo pet finalista iz Venecuele, Indije, Kanade, te timovi koju su pobijedili - iz Nigerije i Rusije.

Wepati, projekat iz Venecuele predlaže nove tehnike učenja i pomoć kod upravljanja znanjem.

Dia Project iz Indije razvija ideju na osnovi 3D tehnologije sa kojom uči djecu iz siromašnih predjela bez dostupa do obrazovanja.

Nathaniel iz Kanade je razvio igru sa imenom Impact kroz koju igrači upoznavaju mogućnost rješavanja problema zaštite okoline.

Najbolja ekipa nagrađena je sa 20.000 eura. Nigerijska ekipa je po proglašenju odlučila da svoj dio dijeli sa ekipom iz Indije.

Challenge:Future je globalna platforma, ustanovljena sa namjerom da stimulira inovativno i do budućnosti i prirode suodgovorno djelovanje i stvaranje mladih.

Na nedavno završenom samitu prijavljeno je skoro 24.000 mladih iz više od 200 država, koji su generisali 1.469 inovativnih ideja i time već poboljšali život 270.000 ljudi.

Bonus video: