Do kraja 2015. struja kablom ide za Italiju

Iz Crne Gore biće prenošena, prije svega, energija iz novih hidroenergetskih potencijala Elektroprivrede, kontrolisanih od italijanske kompanije A2A
0 komentar(a)
potpisivanje ugovora, Terna, Foto: Vesko Belojević
potpisivanje ugovora, Terna, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.03.2012. 05:28h

Do kraja 2015. počeće prenos električne energije iz Crne Gore za Italiju putem energetskog kabla Tivat - Peskara, izjavio je operativni direktor Terne u Italiji Đani Armani tokom prezentacije strateškog plana Terne za period 2012-2016. godine.

Kompanija je najavila i da je završen proces autorizacije u vezi sa sprovođenjem energetskog kabla. Armani je istakao da je otvoren konkurs za glavne komponente potrebne za postavljanje kabla, kao i kupovina zemljišta.

Iz Crne Gore biće prenošena, prije svega, energija iz novih hidroenergetskih potencijala Elektroprivrede, kontrolisanih od italijanske kompanije A2A koja već tri godine upravlja poluprivatizovanom EPCG.

Podvodni kabl koji ima za cilj da izvozi električnu energiju iz Crne Gore ka Italiji, predstavlja najveću investiciju koju Terna navodi u strateškom planu koji je prezentovala.

Vrijednost investicije procijenjena je na 760 miliona eura, za postavljanje 375 kilometara podvodnog kabla i 75 km interkonekcije na kopnu, kapaciteta 1.000 MW. I crnogorski Prenos, čiji je akcionar Terna, će uložiti preko 100 miliona.

Terna je potpisala sa Opštinom Peskara i sporazum o isplati 4,5 miliona eura “kompenzacije za uticaj na životnu sredinu prouzrokovan realizacijom intervencije kompanije Terna”.

Dio odštete već je isplaćen Opštini koja je ranije objavila da će novac uložiti u obnovu gradskog kanalizacionog sistema. Opštine u Crnoj Gori nisu dobile nikakvu odštetu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: