“Svetac” će ponovo biti otvoren 25. aprila

U pitanju je još jedna u nizu najava za otvaranje Svetog Stefana i primanje prvih pravih gostiju
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2012. 17:19h

Generalni direktor Amana Sveti Stefan Kevin Brok najavio je otvaranje tog hotela za 25. april, kada očekuju dolazak prvih turista za ovu godinu, saopšteno je iz Ministarstva za održivi razvoj i turizam, nakon sastanka Broka i ministra Predraga Sekulića.

"Brok je istakao izuzetno veliko interesovanje turista za boravak u ekskluzivnom hotelu, te da je trenutni buking prevazišao očekivanja menadžmenta i najavio dolazak brojnih poznatih ličnosti", stoji u saopštenju.

U pitanju je još jedna u nizu najava za otvaranje Svetog Stefana i primanje prvih pravih gostiju. Vlada je popularni "Svetac", zajedno sa Miločerom i Kraljičinom plažom, 2007. dala u dugoročni zakup singapurskoj kompaniji Aman rizorts, da bi dvije godine kasnije posao preuzela grčka Restis grupa.

Prvobitni rok za otvaranje je bilo ljeto 2009. godine, ali je on probijen, kao i nekoliko narednih.

Restis grupa je 2011. uz asistenciju Vlade, dobila i kredit od 37 miliona eura od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), ali su umjesto konačnog kraja investicije, od Vlade tražili smanjenje iznosa zakupa (oko 1,4 miliona eura godišnje) i produženje roka zakupa (od 30 godina).

Više od godinu dana i ne plaćaju zakup, zbog čega im se dug prema Budvanskoj rivijeri, formalnom zakupodavcu, popeo na više od 1,3 miliona eura.

Pregovori o zahtjevu grčkog zakupca sa Vladom su počeli u novembru 2011. ali još nije ništa dogovoreno, makar ne zvanično.

Sekulić je kazao da ni nakon više od tri mjeseca pregovora nije bilo riječi o zakupu, ne precizirajući šta su onda bile teme dosadašnjih kontakata. On je nagovijestio da će sa glavnim menadžerom Amana za Sveti Stefan "ovih dana" razgovarati o cijeni zakupa.

Sekulić se nada da će bivši premijer Tajlanda i crnogorski državljanin Taksin Šinavatra uložiti novac u crnogorski turizam, kao što je i najavio

Iz Ministarstva turizma saopšteno je da je Sekulić razgovarao sa Brokom, te da je “ izrazio nadu da će Sveti Stefan biti među najboljim hotelima u lancu Amana na svijetu, jer on to svojom unikatnošću, slavnom istorijom i bogatom ponudom svakako zaslužuje”.

"Brok je naglasio da je svjesan odgovornosti posla koji obavlja, značaja Svetog Stefana za državu Crnu Goru i turizam uopšte, te da je u potpunosti uvjeren da će sa velikim uspjehom odgovoriti svim predstojećim poslovnim izazovima", zaključeno je u saopštenju Ministarstva.

Sekulić se uzda i u Šinavatru

Sekulić, kako prenosi agencija Mina biznis, se nada da će bivši premijer Tajlanda i crnogorski državljanin Taksin Šinavatra uložiti novac u crnogorski turizam, kao što je i najavio. Šinavatra je, prema pisanju medija, u ponedjeljak boravio na Svetom Stefanu.

"Dobrodošli su svi oni koji imaju novca da ulažu u turizam i smatram da je to nešto što u ovom trenutku najviše treba Crnoj Gori", rekao je Sekulić.

Šinavatra je u pratnji svojih saradnika i poslovnih partnera iz Crne Gore u aprilu 2010. godine posjetio Podgoricu, kada je saopštio da razmatra mogućnost za investiranje. On je tada pomenuo mogućnost ulaganja u ostrvo Sveti Nikola kod Budve i u grčku First Financial banku (FFB) grčkog milijardera Viktora Restisa koja već posluje u Crnoj Gori.

Poznato je da je Šinavatra u bliskim poslovnim vezama sa grčkom Restis grupom koja rekonstruise grad-hotel Sveti Stefan. Grčki kapital “blizak” izvorima Restisa, ali i Šinavatre, ušao je prošle godine i u medijsko tržište Crne Gore.

Galerija

Bonus video: