Lukšić: Privilegija je na pijaci kupovati od prodavca kojeg poznaješ

Vlada Crne Gore, napomenuo je Lukšić, u 2011. godini, pružila je punu podršku razvoju industrije hrane kao barometru ekonomskog razvoja.
0 komentar(a)
sajam, luksic, budva, Foto: Vuk Lajović
sajam, luksic, budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.03.2012. 15:02h

Premijer Igor Lukšić poručio je da poljoprivredna gazdinstva moraju da pronađu sopstvenu konkurentnost, bilo na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, navodeći da je poljoprivreda jedna od najznačajnih grana ekonomskog razvoja Crne Gore.

On je otvarajući 38. sajma hrane na budvanskom jadranskom sajmu naglaiso da Crna Gora kao zemlja koja je ekološki orijentisana, uz bogatstvo voda i pogodnost klime, upravo u tom segmentu nalazi potencijal za svoj budući razvoj.

"Organska proizvodnja je utemeljena na malim i srednjim proizvođačima, koji su posebno osjetljivi na tržišna kretanja i prirodne nepogode. O tome najbolje svjedoče poplave i snjegovi koje su nas nedavno zadesile. Stoga je odgovornost države da iznađe mehanizme, da podrži i štiti ovu vrstu proizvodnje", rekao je Lukšić.

On je istakao da smo u Crnoj Gori privilegovani to što „ još uvijek možemo da odemo na pijacu, čak i do proizvođača kojeg lično poznajemo i kupimo proizvod čije porijeklo znamo“.

Ministri poljoprivrede Crne Gore i Republike Srbije Tarzan Milošević i Dušan Petrović potpisali su sporazume o saradnji

Vlada Crne Gore, napomenuo je Lukšić, u 2011. godini, pružila je punu podršku razvoju industrije hrane kao barometru ekonomskog razvoja.

"Radimo na uspostavljanju struktura koje će nam omogućiti korišćenje sredstava iz pete IPA komponente."

Navodeći da je Srbija, zemlja partner sajma hrane, izvršni direktor jadranskog sajma Rajko Bujković rekao je da je riječ o izuzetno uspješnoj sajamskoj manifestaciji na kojoj se predstavilo više od 120 izlagača iz 15 zemalja, te da su svi sajamski prostori popunjeni.

Ministri poljoprivrede Crne Gore i Republike Srbije Tarzan Milošević i Dušan Petrović potpisali su sporazume o saradnji između dvije države u oblasti veterine, zdrastvene zaštite bilja i međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenoti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mješovitog, kombinovanog porijekla.

Bonus video: