Neiskorišteni potencijali solarne energije

Šovran procjenjuje da se na godišnjem nivou sa jednog krševitog kvadrata od sunca može dobiti 1,85 hiljada kilovata (kW) struje
482 pregleda 0 komentar(a)
Solarna energija, Foto: Tanjug
Solarna energija, Foto: Tanjug
Ažurirano: 18.03.2012. 12:22h

U Crnoj Gori nema ozbiljnijih pomaka u iskorišćavanju solarne energije i pored značajnih potencijala, ocijenio je inženjer Milivoj Šovran.

On smatra da poseban potencijal za korišćenje solarne energije imaju goleti na području Zalaza kod Kotora.

Šovran je agenciji Mina-business kazao da se radi o goleti sa velikim brojem sunčanih dana i izuzetnom pozicijom za prijem energije.

“Treba samo postaviti fotonaponske module, umrežiti ih i eto struje i za izvoz“, precizirao je Šovran.

On je kazao i da na obližnjem području Čeva, Ćeklića i Cuca postoje idealne pozicije za apsorbovanje veće količine solarne energije putem adekvatne tehnologije, dok na Rumiji postoje potencijali za dobijanje struje putem vjetrenjača.

Prema njegovim riječima i visoko razvijene zemlje odustaju od gradnje atomskih centrala, svjesne da se bliži kraj eksploataciji fosilnih goriva.

Šovran procjenjuje da se na godišnjem nivou sa jednog krševitog kvadrata od sunca može dobiti 1,85 hiljada kilovata (kW) struje.

"Inače, okruženje, posebno Srbija i Hrvatska, ozbiljnije je krenulo u pravcu iskorištavanja energije sunca“, navodi on.

Šovran je pojasnio da proizvodnja jednog kW struje iz solarne energije košta 23 centa, a iz hidropotencijala 97 centi, navodeći da za gradnju hidroelektrane treba više vremena, dok se na početak dobijanja struje iz njih duže čeka.

“Te činjenice ne vide smo oni koji to neće”, zaključio je Šovran.

Bonus video: