Loše vijesti - cijene struje će rasti

"Uticaj proizvodnje i potrošnje energije na životnu sredinu konačno je evidentan i to neko mora da plati", kazao je Prelević
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 08:27h

Član Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku Branislav Prelević saopštio je da će cijena električne energije globalno i dugoročno rasti i da će u Crnoj Gori brže rasti nego u Evropskoj uniji.

Prelević upoređuje Crnu Goru sa neuporedivo bogatijom Norveškom, naglašavajući da je u toj zemlji cijena struje duplo veća od crnogorske.

"Možda nije vrijeme za loše vijesti, ali profesija mi nalaže iskrenost. Cijena struje će globalno i dugoročno rasti. Za to postoji više razloga i - niti jedan protiv. Osnovni razlog je povećanje potrošnje koju ne prati odgovarajuća proizvodnja, odnosno ponuda.

Ostali, takozvani okidači rasta cijena, nijesu manje važni. Uticaj proizvodnje i potrošnje energije na životnu sredinu konačno je evidentan i to neko mora da plati, bilo kroz stimulisanje obnovljivih izvora energije, bilo kroz penalisanje onih koji emituju CO2, odnosno gasove koji izazivaju efekat staklene bašte.

Sve ovo svuda u svijetu platiće potrošači, dijelom kroz budžet, dijelom kroz povećanje tarifa", naveo je Prelević u otvorenom pismu crnogorskoj javnosti, koje prenosi list Elektroprivreda.

Socijalni mir kupovan niskom cijenom struje

Prelević se oglasio nakon januarskog protesta građana zbog loše ekonomsko-socijalne situacije na kojem je traženo da bude poništena odluka RAE o poskupljenju struje i smjena njenih članova, nazivajući ga “građanska” Crna Gora.

Nije građanski ukoliko se jednoj nezavisnoj instituciji presuđuje na ulici!

"Nije građanski ukoliko se jednoj nezavisnoj instituciji presuđuje na ulici! Od jednog poskupljenja električne energije napravljena je farsa.

Promjena cijena će biti i uvijek će one izazivati nezadovoljstvo i energetskih kompanija i potrošača, a tamo gdje su nezadovoljni jedni i drugi, nezadovoljna je i Vlada", istakao je Prelević.

On dodaje da su problemi u energetskom sektoru Crne Gore brojni, nagomilani decenijama vođenom pogrešnom politikom u kojoj je socijalni mir kupovan niskom cijenom električne energije.

"Da li je povećanje tarifa za domaćinstva trebalo da bude baš 6,8 odsto manje ili više je tehničko pitanje, ali sa profesionalnog aspekta je vrlo važno", naveo je Prelević, ističući da to neće komentarisati već ostaviti da se Upravni sud izjasni po tužbama potrošača i EPCG.

Jedinstveno tržište vodi na bolje

Prelević najavu da će cijena brže rasti nego u EU vezuje za formiranje jedinstvenog liberalizovanog tržišta i ispunjavanje zahtjeva i usklađivanja sa EU regulativom u energetskoj oblasti.

"Jedinstveno tržište električne energije se uspostavlja sa idejom da se obezbijedi ukidanje monopola, uspostavljanje konkurencije, likvidnost električne energije van granica određene države ili regiona. Sve je u interesu obezbjeđivanja sigurnosti snabdijevanja, kao vrhunskog cilja i snižavanja monopolskih cijena.

Kvaka je u tome što su cijene u tom dijelu Evrope (zapad) bile stvarno nerealno visoke, uslovljene monopolskim pozicijama tamošnjih kompanija, dok u ovom dijelu Evrope (istok), te iste monopolske kompanije od tog monopola dobile samo obavezu, tj. direktivu da se socijalni mir ima čuvati kao zenica oka svog.

Rezultat takve politike je jasan: niske tarife, višak zaposlenih, prelivanje eventualne dobiti u budžet i podinvestiranost, odnosno nemogućnost kompanija da same finansiraju izgradnju novih kapaciteta. Zvuči li vam ovdje nešto poznato", pita Prelević.

Kvaka je u tome što su cijene u tom dijelu Evrope (zapad) bile stvarno nerealno visoke, uslovljene monopolskim pozicijama tamošnjih kompanija, dok u ovom dijelu Evrope (istok), te iste monopolske kompanije od tog monopola dobile samo obavezu, tj. direktivu da se socijalni mir ima čuvati kao zenica oka svog

On naglašava da će jedinstveno tržište električne energije donijeti pouzdano snabdijevanje, mogućnost da nezadovoljni potrošač promijeni kompaniju koja ga snabdijeva strujom, ali po cijenama koje će biti više od današnjih.

"Preciznije, cijene neće nikad dostići evropski prosjek zbog strukture naše proizvodnje, ali - biće veće. Nezavisno od personalnog sastava RAE", istakao je Prelević.

Prelević je, između ostalog, saopštio: “Hugo Čavez je u Venecueli nacionalizovao energetske kompanije i rekao da su gorivo i energija (skoro) džabe. Zvuči mi nekako poznato. Jeste Venecuela daleko, alʼ se srodne duše uvijek nađu”.

On poručuje da Vlada na cijene može uticati socijalnom politikom – subvencijama za potrošače “u stanju socijalne potrebe” ili da odustane od energetskih obaveza na putu ka EU i jednostavno “predloži ukidanje RAE”.

Član RAE nije pisao o nedovoljnim investicijama Elektroprivrede, zbog kojih je Vlada pravdala prodaju manjinskog udjela EPCG i dozvolila da italijanski A2A upravlja kompanijom, niti o tržištu struje koje je u Crnoj Gori formalno uspostavljeno, ali nije zaživjelo.

Ko je za vic

Prelević je ocijenio da se sada plaća cijena socijalne politike, koja je decenijama vođena preko leđa elektroenergetskog sistema Crne Gore. On naglašava da je posljedica takve politike situacija u kojoj “potrošači nisu naviknuti, a kamoli da osjećaju obavezu da plaćaju električnu energiju koju su potrošili”.

Potrošači kroz cijene plaćaju tehničke gubitke u distributivnoj i prenosnoj mreži, čiji nivo se određuje bez novih podataka

"Danas oni koji kradu struju nisu lopovi. Na međunarodnim skupovima energetičara pričaju se vicevi “o Crnogorcima koji su izmislili mrežu bez gubitaka”. Među državama smo sa najvećim procentualnim učešćem uvozne energije u ukupnoj potrošnji, jer energetskom sistemu 30 godina nismo dozvolili priliku da izgradi proizvodni objekat.

Mediji su puni trik-pitanja o tome da li plaćamo najskuplju struju u regionu. Niti imamo najvišu cijenu u regionu, niti imamo najskuplju struju u odnosu na neto plate, niti je uopšte bitno upoređivati se sa regionom", smatra Prelević.

Potrošači kroz cijene plaćaju tehničke gubitke u distributivnoj i prenosnoj mreži, čiji nivo se određuje bez novih podataka.

Ustavni sud je ocijenio da se potrošači po pravilima RAE neustavno opterećuju gubicima, nakon čega je regulator izbacio iz cijena one komercijalne prirode, koji sadrže i “nečiju” krađu.

Galerija

Bonus video: