Vlada: Rusi pokazuju koliko im je stalo do KAP-a

Ugovorom o poravnanju je jasno definisano da, nakon isteka postojećih subvencija, neće biti novih za CEAC i toga je predsjednik Borda direktora svjestan
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 16:39h

Vlada Crne Gore je ispoštovala sve obaveze definisane Ugovorom o poravnanju, prije svega subvencije za utrošenu električnu energiju u vrijednosti od 60 miliona eura, kao i preuzimanje kredita KAP-a po osnovu garancije koju je dala prema Dojče banci, saopšteno je iz Vlade povodom izjave Alekseja Kuznjecova, predsjednika borda Kombinata aluminijuma Podgorica KAP.

Predsjednik Odbora direktora Kombinata alumunijuma Aleksej Kuznjecov, kazao je da je CEAC spreman da proda udio Vladi po „adekvatnoj cijeni" kao i da pomogne Crnoj Gori oko angažovanja kredita za otkup njihovih akcija.

Ugovorom o poravnanju je jasno definisano da, nakon isteka postojećih subvencija, neće biti novih za CEAC i to je nešto čega je predsjednik Borda direktora svjestan.

U Vladi ističu da ruski CEAC i En plus grupa nijesu ispoštovali odredbu o plaćanju električne energije, u vrijednosti od najmanje tri neplaćena računa, i pored subvencija Države, i taj dug sada iznosi oko 32 miliona eura.

"Pravni savjetnik Savjeta za privatizaciju je 1. marta uputio CEAC-u pismo u kojem ga je obavijestio da, zbog neispunjenja obaveza iz Ugovora o poravnanju, Država Crna Gora zahtijeva od CEAC-a i En plus grupe da akcije koje posjeduje u KAP-u i RBN prenese na Državu Crnu Goru. Rok za ispunjenje ovog zahtjeva je 14 dana od dana njegovog prijema“, podsjećaju iz Vlade.

Vlada preuzima pravne radnje

Podsjećaju, takođe, da će ukoliko ruski menadzment, do isteka pomenutog roka, ne odgovori pozitivno na ovaj zahtjev, Vlada preduzeti sve pravne radnje u cilju zaštite interesa Države.

"To moze značiti i pokretanje spora pred arbitražnim sudom u Beču, kako bismo dokazali kršenje Ugovora od strane CEAC-a i En plus grupe i, na taj način, došli u posjed predmetnih akcija“, objašnjavaju u Vladi.

Dalje se u reagovanju Vlade ističe da je osim nepoštovanja ovog dijela, ruski CEAC odbio da da saglasnost Vladi Crne Gore na preuzimanje duga po osnovu garancija prema Dojče banci.

"Ukoliko ta saglasnost nema značaja, kao što tvrdi gospodin Kuznjecov, zašto su onda odbili da stave potpis kao što su to uradili ostali predstavnici Borda direktora KAP-a? Sama činjenica da je CEAC odbio da to uradi, pokazuje kome je zaista stalo da se problemi u Kombinatu rješavaju što prije i na način koji neće ugroziti kompananiju i državu Crnu Goru“, stoji u saopštenju Vlade.

Ne treba tražiti subvencije za KAP

Što se tiče navodnog plana aktivnosti koje je En plus grupa predložila Vladi Crne Gore u maju 2011. godine, sada je sasvim jasno da ti prijedlozi ne predstavljaju ništa spektakularno niti novo a, što je najvažnije, ne tretiraju ni nepoštovanje odredbi definisanih Ugovorom o poravnanju.

"Nije racionalno tražiti nastavak subvencija za Kombinat, ne predlažući nikakvo dugoročno rješenje za ono što je najveći problem Kombinata, a što i sam Kuznjecov naglašava, a to je pitanje električne energije. Vlada Crne Gore, za razliku od gospodina Kuznjecova, smatra da Kombinat treba da posluje na način koji, u dugom roku, neće dodatno opterećivati Elektroprivredu Crne Gore, kao ni poreske obveznike“, smatraju u Vladi.

Ugovorom o poravnanju je jasno definisano da, nakon isteka postojećih subvencija, neće biti novih za CEAC i to je nešto čega je predsjednik Borda direktora svjestan.

"Umjesto prijedloga za dugoročno rješenje nabavke električne energije, CEAC i En plus grupa su se pojavili sa, za njih, najbezbolnijim, a to je nastavak državnih subvencija. Drugo "rješenje“ CEAC-a koje se odnosi na pretvaranje dugova u akcijski kapital je svakako jedan od načina da se Kombinat oslobodi nagomilanih obaveza i ovaj model će biti razmotren od strane novog menadžementa KAP-a, nakon preuzimanja akcija CEAC-a i prekida saradnje sa njima“, zaključuju u Vladi.

Galerija

Bonus video: