Kumbor na 90 godina: Stigle dvije ponude

Triangle je konzorcijum investicionih kompanija i banaka, a glavni je kapital iz Azerbejdžana. Na Internetu nedostaje podataka o kompaniji
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 08:45h

Američki fond NCH kapital i engleska investiciona grupa Triangle sa kapitalom iz Azerbejdžana dostavili su ponude za dugoročni zakup bivšeg vojnog kompleksa u Kumboru.

Tenderska komisija danas otvara ponude i treba da saopšti koliko je državi ponuđeno za zakup imovine i investicije za gradnju turističkog kompleksa.

Fiksni iznos za godišnju zakupninu ne može biti manji od jednog eura po kvadratnom metru. Obavezan je i varijabilni dio zakupnine kao procenat od ukupnog prihoda ostvarenog na lokaciji kojom bi upravljao 90 godina.

Glavni je kapital iz Azerbejdžana

Američki NCH je osnovan 1993, ima investicije na tržištima u Rusiji i Istočnoj Evropi vrijedne preko 3,2 milijarde dolara. U njegovom vlasništvu su fondovi za četiri investicione oblasti:

  • ulaganja u privredna društva koja se kotiraju na berzi
  • nekretnine
  • poljoporivreda
  • investicioni fondovi
Ponuđači moraju imati pozitivno poslovanje za tri od pet posljednjih godina i promet od najmanje 100 miliona eura

Najavili su da su investicionim planom za Kumbor razvili projekat “dostižnih i mjerljivih ciljeva, u skladu sa kulturnim i istorijskim nasljeđem Crne Gore i životnom sredinom Bokokotorskog zaliva”.

Đukanovićeva decembarska posjeta

Triangle je konzorcijum investicionih kompanija i banaka, a glavni je kapital iz Azerbejdžana. Na Internetu nedostaje podataka o kompaniji, osim što ističu da se bave „visoko isplativim poslovima“.

Njihova odluka da dostave ponudu povezuje se i sa posjetom lidera DPS-a Mila Đukanovića i šefa diplomatije Milana Roćena Azerbejdžanu krajem decembra u ime vladajućeg DPS-a, kada su razgovarali i sa premijerom te evroazijske zemlje Arturom Rasizadeom.

Glavna tema su bile investicije, a prema saznanjima "Vijesti" predočeno je da je atraktivna lokacija kod Herceg Novog šansa za investitore bogate zemlje iz regiona južnog Kavkaza.

Bez obzira što su prije toga otkupili dokumentaciju za učešće na tenderu, nakon posjete DPS funkcioner Triangle je tražio da se prolongirana poziv za zakup zemljišta da bi stigli da pripreme ponudu.

Ne smije biti u kontrastu sa prirodnim okruženjem

Ponuđači za zakup imovine sa kasarnom “Orjenski bataljon” u svakoj od prethodne tri godine moraju imati promet veći od 50 miliona eura, vrijednost kapitala pod upravljanjem od najmanje 300 miliona. Moraju imati i pozitivno poslovanje za tri od pet posljednjih godina i promet od najmanje 100 miliona eura u svakoj od posljednje tri poslovne godine.

Investicioni program mora sadržati precizno navedenu strukturu i dinamiku ulaganja sa planiranim izvorima sredstava, kao i biznis plan.

Tenderom od 14. septembra 2011. zahtijevan je razvojni i projektanski koncept turističkog kompleksa u Kumboru u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom. Zahtijevano je poštovanje međunarodnih standarda izvrsnosti i inovacija u arhitekturi, projektovanju, planiranju, tehničkoj izvedbi, korišćenju prostora i održivosti. Projekat mora biti usaglašen sa strategijom razvoja Bokokotorskog zaliva i ne smije biti u kontrastu sa prirodnim okruženjem i životnom sredinom.

Galerija

Bonus video: