Dosta im Vlade

Dakićevci proteste sele ispred ambasada

Naredne srijede radnici "Dakića" protestovaće ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2012. 13:12h

Bivši radnici fabrike "Radoje Dakić" najavili su da će svake srijede protestovati ispred nekog diplomatskog predstavništva kako bi, kako su kazali, međunarodni faktor riješio njihov problem, kad nadležni u Crnoj Gori neće.

Oni će naredne srijede protestovati ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević rekao je na konferenciji za novinare da je radnike u srijedu, nakon protesta ispred zgrade Vlade, primio šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Alberto Kamarata.

Prema riječima Vukčevića, Kamarata je radnicima obećao da će Evropska unija (EU) pratiti postupak radnika fabrike "Radoje Dakić", pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji su pokrenuli prije dvije godine.

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda

Vukčević je rekao da je predstavnike radnika jutros primio i pomoćnik ministra finansija, Boris Bušković.

Međutim, na sastanku je konstatovano da moraju biti prisutni svi relevantni faktori kako bi se postiglo određeno rješenje, jer je problem "Radoja Dakić" veoma značajan.

"Bušković je predložio da se uradi zajednički memorandum o prodaji i da se napravi spisak potraživanje, ali smo ga mi podsjetili da je to dostavljeno jos kada je bio ministar, sadašnji premijer, Igor Lukšić", rekao je Vukčević.

On smatra da bi u rješavanje problema bivših zaposlenih te podgoričke fabrike trebalo da se uključe predsjednik države, Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i Željko Šturanović, jer su oni čelni ljudi vladajuće koalicije.

"Jedino što možemo sada da uradimo jeste da se obratimo preko naroda i preko međunarodnog faktora, jer su nadležni imali dovoljno vremena da riješe naš problem, a nijesu", zaključio je Vukčević.

Poziv na protest 18. marta

On je pozvao i sve bivše radnike da se pridruže protestu u nedjelju, sa transparentom "Ura je".

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura.

Kompanije Zetagradnja i "Čelebić" su 27. oktobra 2011. odustale od kupovine 221.000 kvadratnih metara zemljišta “Radoja Dakića”, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master inženjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Preporučujemo za Vas