Erdogan: Turski investitor uskoro obilazi Željezaru

Erdogan je naveo da će sve zajedničke projekte razmatrati ministarstva dvije zemlje kroz konsultacije
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Erdogan, Foto: Rojters
Igor Lukšić, Erdogan, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.03.2012. 19:18h

Predstavnici vlada Crne Gore i Turske potpisali su danas pet sporazuma koji imaju cilj produbljenje međusobne saradnje, sa posebnim ciljem da se robna razmjena, koja je u prošloj godini iznosila 42 miliona američkih dolara poveća na 100 miliona.

Ugovori su potpisani u prisustvu premijera dvije zemlje Taipa Erdogana i Igora Lukšića, koji su na konferenciji za štampu naveli da je saradnja dvije zemlje moguća u više segmenata, uključujući energetiku, aerodromsku infrastrukturu i kulturu.

Erdogan je pozvao turske investitore da razmotre opcije za ulaganje u Crnu Goru, dodajući da će, u cilju poboljšanja ekonomskih i ukupnih odnosa, državna aviokompanija Turkiš erlajns ubrzo povećati broj avio linija prema Podgorici.

Lukšić će, tokom trodnevne zvanične posjete Turskoj, u petak u Istanbulu razgovarati sa više turskih investitora, a na pitanje o konkretnim projektima, on je kazao da će potpisani sporazumi imati poseban značaj u tom smislu.

"Ovo je prilika da turski investitori budu ohrabreni da razmotre šanse za ulaganja i u nikšićku Željezaru, aerodromsku infrastrukturu, prije svega aerodrom u Beranama za koji je već pokazano interesovanje, ali i niz drugih projekata kako bi naša trgovinska razmjena dostigla veći nivo", kazao je Lukšić.

Aviokompanije da sarađuju

Erdogan je naveo da će sve zajedničke projekte razmatrati ministarstva dvije zemlje kroz konsultacije.

"Mi treba da podstaknemo dvije aviokompanije da sarađuju. Turkiš erlajns je sedma aviokompanija po veličini na svijetu, sa modernom flotom i povećanjem linija prema Crnoj Gori možemo podstaći protok stanovništva I povećanje prijateljstva", kazao je Erdogan.

Lukšić je kazao da podrška Turske ulasku Crne Gore u NATO predstavlja “ozbiljno ohrabrenje”

Erdogan je najavio da će turski investitor uskoro posjetiti Željezaru.

Dva premijera su najavili i vojnu saradnju. Lukšić je kazao da podrška Turske ulasku Crne Gore u NATO predstavlja “ozbiljno ohrabrenje” da se nastave dalja prilagođavanja tom savezu. Lukšić je zauzvrat najavio da će Crna Gora podržati člaanstvo Turske u Savjetu bezbjednosti UN.

Ministri Crne Gore i Turske potpisali su sporazume o uzajamnoj promociji i zaštiti investicija, o vazdušnom saobraćaju, socijalnom osiguranju, o radu i Memorandum o razumijevanju u oblasti civilnog vazduhoplovstva, investicija i razvojnih ulaganja u avio-kompanije i aerodromsku infrastrukturu.

Državna delegacija Crne Gore stigla je u Ankaru danas popodne, a zvaničnu posjetu završavaju u petak, nizom sastanaka u Istanbulu.

Bonus video: