Milošević: Iz Vektre Jakiće rekli da će investicija biti završena

Milošević je ustvrdio da je privatizaciji Vektre Jakić prethodilo je 11 neuspješnih tendera za prodaju fabrike
84 pregleda 0 komentar(a)
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Tarzan Milošević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2012. 15:48h

Predstavnici pljevaljske kompanije Vektra Jakić obavijestili su Vladu da će uprkos teškoćama investiciju potpuno završiti sredinom godine, za šta su obezbijedili novac kod poslovnih banaka, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević.

“Toliko velika investicija ne smije biti zaustavljena i to bi bilo na štetu svih građana Crne Gore, naročito stanovnika Pljevalja”, rekao je Milošević u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Nove Novice Stanića.

Stanić je pitao šta će Ministarstvo poljoprivrede da uradi kako bi pomoglo pljevaljskoj kompaniji Vektra Jakić i kazao da Vladi zamjera jer na račun Pljevalja spašava Kombinat aluminijuma (KAP) i nemilosrdno eksploatiše prirodna bogatstva, dok građani te opštine od toga nemaju ništa.

Milošević je napomenuo da prerada drveta nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, dok je za probleme radnika nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Milošević je ustvrdio da je privatizaciji Vektre Jakić prethodilo je 11 neuspješnih tendera za prodaju fabrike. On je dodao da je strateški partner tada ponudio jasan investicioni i program zapošljavanja koji je predviđao investicije u vrijednosti 6,1 miliona eura.

“Investicioni partner, kompanija Vektra Montenegro višestruko je nadmašila investicioni program i finansirala projekat iz svog kapitala i kredita dobijenog od OTP banke i ukupno je uložila 64 miliona eura.

Uprava za šume je Ministarstvu poljoprivrede dostavila podatke da je Vektra Jakić zaključno sa prošlom godinom izmirila sva dugovanja po osnovu iskorišćene drvne mase. Zbog uticaja ekonomske krize, problema sa realizacijom kredita i posljedica vremenskih nepogoda u februaru, kompanija još nije uspjela da završi planirane investicije”, kazao je Milošević.

Ministarstvo finansija razmatra mogućnost povećanja PDV-a, a Vlada će voditi računa o konkuretnosti poreskog sistema, sa ciljem privlačenja invetsicija i otvaranja novih radnih mjesta, saopštila je pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Nove Andrije Mandića hoće li najavbljeno povećanje PDV-a, pored građana zahvatiti i kompaniju Pitera Manka “Porto Montenegro”, kazala da su poreske olakšice za podsticaj razvoja turizma dala rezultate.

“Obveznik PDV je svako lice pravno i fizičko. Niža poreska stopa u cilju podsticanja razvoja turizma, usluge smještaja, ali i u marinama. Ovakve mjere su pozitivno uticale na konkurentnost u ovoj oblasti”, rekla je Šćekić.

Mandić je prokomentarisao da PDV “plaćaju i djeca koja kupe sok”.

“Ovo je evidentno udar na džepove građana, iz kojih će zbog neodgovorne politike Vlade izaći 30 miliona eura, dok povlašćeni tajkuni to neće ni osjetiti”, kazao je Mandić.

Dragoslava Šćekića je interesovalo kako Ministarstvo finansija ocjenjuje stanje u bankarskom sektoru, s obzirom na to da “privreda grca u dugovima”.

Šćekić je pitao kada će Centralna banka objaviti spisak komnpanija dužnika bankama.

“Komercijalne banke imaju mogućnost restruktuiranja kredita. Banka u skladu sa sopstvenim priocjenama pozicije klijenata vode sopstvenu evidenciju. Trenutno, ukupni iznos restruktuiranih kredita je 277,4 miliona”, navela je Šćekić.

Ona je u odgovoru na pitanje poslanika Nove Radojice Živjkovića kazala da Vlada ne planira da ukine socijalna davanja, iako je to jedna od preporuka Međunarodnog monetranog fonda (MMF).

“Preporuke MMF-a nijesu obaveza. Ministarstvo finansija ne planira da smanji socijalna davanja. Kad je u pitanju Svjetska banka, oni ocjenjuju da su socijalna davanja u Crnoj Gori dobro procijenjena. Država treba da pomogne onima kojima je potrebna, a ukine onima kojima nijesu”, odgovorila je Šćekić.

Živković je napomenuo da socijalnu pomoć primaju oni koji nijesu socijalni slučajevi.

“Socijalnu pomoć ne određuju institucije, nego predsjednici mjesnih štabova DPS. Oni ih raspodjeljuju svojim aktivistima”, prokomentarisao je Živković.

Šćekić je kazala i da je Vlada prepoznala potrebu detaljnijeg praćenja poslovanja KAP-a, zbog čega je Ministarstvo finansija razgovarala sa specijalističkim kućama koje imaju najviše iskustva u sličnim slučajevima.

To je odgovorila na pitanje poslanika zašto je Vlada izabrala privatnu revizorsku kuću “Ernest and Young” za revizora u KAP-u i to neposrednim pregovarenjem i to za 30.000 eura, “kada je prirodno da Državna revizorska intitucija to radi, jer je ugrožen državni interes”.

“Imaju veliko iskustvo u provjerama”, kazala je Šćekič na šta je Pejović reagovao da se “stiče utisak da se ovim unaprijed naručuje rezultat revizije”.

Bonus video: