MNE Airlines: Karta za Beograd može biti 50 eura - ako svi smanje troškove

Marković: Montenegro erlajns je dao svoj maksimum. Na ostalim subjektima je da daju svoj doprinos u cilju smanjenja cijene avio-karte
127 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Montenegro erlajnz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2012. 08:24h

"Niže cijene avio-karata na relacijama prema Beogradu su moguće, ali tek nakon što aerodromi, kontrola letjenja, snabdjevači goriva, turističke agencije i ostali učesnici u tom lancu snize svoje troškove", saopšteno je “Vijestima” juče iz Montenegro erlajnsa (MA), koji je, kako su naveli, već dao svoj maksimalni doprinos.

"Avio-karta do Beograda bi mogla da košta manje, jedino ukoliko bi svi učesnici u lancu avioindustrije snizili cijene svojih usluga i roba. Dakle, gore pomenuti akteri treba da snize cijene svojih usluga. Tu mislimo na cijene aerodromskih usluga, cijene goriva, cijene preleta i druge", rekao je portparol MA Nenad Marković.

Na pitanje da li je moguće da povratna karta na liniji Podgorica-Beograd košta 50 ili 60 eura, kako je prije dva dana ocijenio predsjednik Upravnog odbora Kontrole letjenja Crne Gore i Srbije Nikola Stankov, iz crnogorskog nacionalnog avioprevoznika je odgovoreno da to ne zavisi samo od njih.

Prema Markovićevim riječima, MA prema Beogradu nudi avio-karte po cijeni od 103 eura i u strukturi te cijene vidi se koliko takse uzimaju učešće.

"Učešće taksi u ovoj cijeni iznosi čak 93 eura. Ovdje su uključene aerodromske takse oba aerodroma, bezbjednosna i osiguravajuća taksa, kao i taksa izdavanja karte. Na cijenu znatno utiče i cijena goriva", naveo je Marković.

On je ocijenio da bi se, ukoliko ostali učesnici snize svoje cijene za 50 odsto, moglo ostvariti znatno smanjenje cijene avio-karte.

Prema Markovićevim riječima, MA prema Beogradu nudi avio-karte po cijeni od 103 eura i u strukturi te cijene vidi se koliko takse uzimaju učešće - učešće taksi u ovoj cijeni iznosi čak 93 eura

MA će, prema njegovim riječima, podržati svaku inicijativu od bilo kojeg subjekta koja može doprinijeti smanjenju tarifa, povećanju broja letova, “ne samo na ovoj destinaciji, već i na svim ostalim”.

"Takvo jedno rješenje može samo obradovati sve putnike koji koriste usluge naše kompanije, a i nas kao kompaniju, čija je težnja da cijene naših karata budu što popularnije kod putnika, a komercijalno opravdane", dodao je Marković.

On je naveo da je Montenegro erlajns jedini učesnik u sistemu vazdušnog saobraćaja Crne Gore koji je izložen direktnoj konkurenciji brojnih kompanija.

"U nesmetanom odvijanju vazdušnog saobraćaja učestvuje više subjekata. Da bi jedan avioprevoznik kreirao tarifnu politiku na jednoj destinaciji, mora uzeti u obzir sve troškove koje mu nameću ostali subjekti u ovom reprolancu. Učesnici u procesu prevoza putnika na crnogorskom tržištu su aerodromi, kontrola letjenja, snabdjevači gorivom, turističke agencije, i ostali. Na kraju, aviokompanija obavlja finalni čin procesa, odnosno bezbjedan i tačan prevoz putnika", rekao je Marković, dodajući da avioprevoznik preuzima odgovornost za nesmetano i bezbjedno održavanje linija.

Bonus video: