Dakićevci prijete da će protestovati ispred ambasada

Ne bi bilo dobro da stavljaju na probu našu odlučnost, jer više nema vremena za čekanje, poručio je Milan Vukčević
0 komentar(a)
Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Dakić protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.03.2012. 14:40h

Bivši radnici fabrike »Radoje Dakić« poručili su danas da će početi proteste ispred ambasada i predstavništva Evropske komisije (EK), ukoliko im se do naredne srijede ne dostavi predlog rješenja za njihove probleme.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da su prošle sedmice dobili iz Vlade obećanje da će Ministarstvo finansija uraditi predlog rješenja za fabriku "Radoje Dakić".

"Ukoliko taj predlog ne bude završen do naredne srijede, nastavićemo naša okupljanja, samo što ćemo demonstrirati i ispred stranih ambasada kao i predstavništva EK", rekao je Vukčević.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura

Iz tog resora su saopštili da će pripremiti predlog koji će biti dostavljen i bivšim zaposlenima odnosno njihovim zastupnicima na razmatranje i usaglašavanje.

Prema riječima Vukčevića, sama najava da će biti urađen predlog rješenja za fabriku »Radoje Dakić« je pozitivan pomak.

"Ne bi bilo dobro da stavljaju na probu našu odlučnost, jer više nema vremena za čekanje", poručio je Vukčević.

Radnici su danas, nakon protesta ispred Vlade, otišli ispred zgrade Skupštine Opštine Podgorica.

"Tražimo da gradonačelnik Miomir Mugoša ispoštuje odluku i da se uradi Detaljni urbanistički plan za zemljište fabrike 'Radoje Dakić', što je osnovni uslov za prodaju zemljišta", rekao je Vukčević.

Hronologija

Bivši radnici i povjerioci „Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura.

Kompanije Zetagradnja i "Čelebić" su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine 221 hiljade kvadratnih metara zemljišta “Radoja Dakića”, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Bonus video: