Prvorangirani za izgradnju golf terena da dokaže da ima novac

Izvršni direktor LPGD-a je Kris Libreks, koji je predstavljao kompaniju Limon na neuspjelom tenderu za Montepranco, koji je objavljivan 2007
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 08:35h

Podgorička kompanija LPGD sa kapitalom iz Holandije tražila je garanciju države da aktuelni ili potencijalni imovinski sporovi neće kočiti njihov plan gradnje golf terena u Tivtu.

“Vijestima” je potvrđeno da je to obilježilo početak pregovora o dugoročnom izdavanju imovine bivšeg državnog poljoprivrednog dobra Montepranco.

Predstavnici Tenderske komisije za turizam uskoro će nastaviti pregovore sa predstavnicima LPGD-a, kada će razgovarati o iniciranom zahtjevu investitora.

Osnivač LPGD-a, prvorangiranog krajem decembra, bio je holandski Limon. Sada su u vlasničkoj strukturi kompanija Nomil B.V. iz Holandije i Mark Jan Vetershot.

U toku je sudski proces za povraćaj zemljišta privatnim vlasnicima, koje je Monteprancu dato da koristi, a knjiženo je kao državna svojina. Iako iz komisije saopštavaju da su tenderom za izdavanje imovine Montepranca na 90 godina izostavljene sporne parcele, ima građana Tivta koji tvrde da je obuhvaćeno i njihovo “parče”. U blizini tivatskog aerodroma je zemljište predviđeno za gradnju golf kompleksa, za koje je lošiju ponudu dostavio kanadski bogataš Piter Mank.

U pregovaračkom procesu sa prvorangiranim ponuđačem najvažnije je utvrditi da li investitor može dokazati ponuđene investicije. LPGD je ponudio da plati ukupno 11,3 miliona eura za zakup zemljišta tokom devet decenija. Treba da dokaže da može garantovati najavljeni investicioni program od 181,6 miliona eura za devet godina. Prvorangirani nudi godišnju zakupninu od 16 centi po kvadratnom metru zemljišta, a država izdaje ukupno 786.685 kvadrata.

Mank je nudio 18 puta manje za investicije i 10,6 miliona eura za zakup zemljišta. Svaki kvadrat zemljišta godišnje bi plaćao po 15 centi.

Izvršni direktor LPGD-a je Kris Libreks, koji je predstavljao kompaniju Limon na neuspjelom tenderu za Montepranco, koji je objavljivan 2007. Limon je tada proglašen pobjednikom, ali je Tenderska komisija prekinula pregovore, tvrdeći da ne može garancijama potvrditi investicioni program od 205 miliona eura.

Nisu uspjeli ni pregovori sa konzorcijumom Pitera Manka i biznismena Duška Kneževića. Odugovačili su ih imovinski sporovi, a prekidu je doprinijela i ekonomska kriza, usljed koje golf tereni nisu prioritetni projekti.

Bonus video: