Davidović traži da i Željezara dobije subvencije za struju

"Smatramo da za ovakvu inicijativu postoje neoborivi argumenti jer je Željezara u stečaju sa nerentabilnom proizvodnjom, starim postrojenjima i nefunkcionalnom opremom"
0 komentar(a)
daka davidovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
daka davidovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.03.2012. 15:22h

Vlasnik nikšićke kompanije Neksan Miodrag Davidović, koji je proizvodnju u Željezari pokrenuo 5. maja prošle godine, uputio je pismo stečajnom upravniku Veselinu Perišiću od koga traži da se angažuje oko dobijanja subvencija za električnu energiju od strane Vlade.

Davidović u pismu podsjeća da je KAP, zbog situacije u kojoj se nalazi, dobio subvencije za struju pa očekuje da stečajni upravnik i sudija pokrenu inicijativu i da Vlada Željezari obezbjedi subvencije pod istim uslovima.

"Smatramo da za ovakvu inicijativu postoje neoborivi argumenti jer je Željezara u stečaju sa nerentabilnom proizvodnjom, starim postrojenjima i nefunkcionalnom opremom, tako da sama ta okolnost predstavlja poseban uslov za davanje subvencija", navodi se u Davidovićevom pismu.

On podsjeća da je Regulatorna Agencija Željezari povećala cijenu električne energije za 18 odsto čime je, kako tvrdi, "kažnjena" zbog neizmirenih računa koje je ostavio bivši vlasnik.

"Kako Neksan trpi enormne gubitke, velikim dijelom i zbog cijene električne energije, ukoliko Vlada ne odobri subvencije Željezari pod istim uslovima kao što je to urađeno za KAP Neksan će biti prinuđen da 15. marta ne produži ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Željezarom", upozorava Davidović.

Davidović je do sada tri puta produžavao ugovor, a posljednji put je produžen 15. decembra.

U međuvremenu stečajni upravnik je raspisao prvi preliminarni ugovor za prodaju fabrike po cijeni od 30 miliona eura na koji se niko nije javio.

Drugi oglas, po cijeni od 21 milion eura, ističe 26. marta i prodaja će biti obavljena putem javne licitacije.

Bonus video: